woensdag 16 maart 2016

Amerikaanse slow-cooked bruine bonen uit de ovenSlow-cooked bruine bonen uit de oven (hier met extra spekjes voor de foto)


De bonen worden eerst geweekt, dan gekookt en daarna nog 5 of 6 uur in de oven. Veel werk is het niet en het is beslist de moeite waard, ik heb ervan gesmuld. De lange oventijd, net zoals deze zuurkool in de oven maakt het extra lekker.


Ingrediënten:
500 gr witte-, bruine-, kidney-of borlottibonen
250 gr gerookte spekblokjes
1 middelgrote ui, gehakt
1/ 3 (80 ml ) cup melasse (De Tuinen, Surinaamse winkel)
2 tl mosterdpoeder
1 tl gemalen zwarte peper

Voorbereiding:

  1. Week de bonen in ruim water gedurende 6 uur of een nacht. Laat ze uitlekken en doe ze in een zware (gietijzeren) pan met goed sluitend deksel die ook in de oven kan. Voeg 1 tl zout en zoveel koud water toe dat het 5 cm boven de bonen staat. Breng aan de kook, draai daarna het vuur lager en roer af en toe voorzichtig om tot de bonen net zacht zijn, in ongeveer 30 tot 40 minuten. Laat de bonen uitlekken en zet apart.

Verdere bereiding: Verwarm de oven voor op 120C.
  1. Breng een ketel water aan de kook. Zet de zware pan weer op het vuur en draai het vuur middelhoog. Bak de spekblokjes bruin, draai het vuur uit, voeg de gehakte ui toe en leg daarboven de bonen. 
  2. Meng de molasse, mosterdpoeder en zwarte peper in een kommetje en voeg het mengsel bij de bonen. Giet er zoveel kokend water op dat de bonen onder staan, doe de deksel op de pan, zet de pan in de oven, kijk af en toe of er nog water bij moet, tot de bonen zacht zijn maar niet uiteen vallen, in 4 tot 5 uur.
  3. Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel, roer de bonen op en proef op zout. Plaats de pan - zonder deksel -  weer terug in de oven en laat de saus inkoken tot een dikke saus en de bovenkant bruin en knapperig is, in ongeveer 45 minuten.


Ik gebruikte gedroogde borlottibonen, die bleven bij mij stevig. Bij punt 2 deed ik de bonen over in de slowcooker op stand 2, zo hoefde ik er niet bij te blijven. Je moet dan  natuurlijk wel veel eerder beginnen, want de bereidingstijd wordt langer.  Bij punt 3 zette ik de bonen weer terug in de oven.

In plaats van de molasse kan je ahornsiroop of gewoon keukenstroop nemen. Ik vond de molasse wel een heel aparte en lekkere smaak geven. De molasse kan je verder gebruiken in een stoofpot met rundvlees, zoals deze van Nigella. Of mengen met sojasaus, dan krijg je ketjap.


Recept Baked beans New England uit de New York TimesGeen opmerkingen:

Een reactie posten