zaterdag 5 maart 2016

Tartiflette; aardappels met spek en kaas


De Tomme de Savoie kaas vond ik bij Lidl in de Franse week. Het druist tegen alle dieetvoorschriften in, of het nu calorie-, koolhydraatarm of paleo is, maar ik moest dit heerlijke, machtige gerecht uit de Savoie maken. Het is zóóó lekker. En ik deed er niet eens room, bouillon of witte wijn door.


Ingrediënten:
800 gram (of voor grote eters een ruime kilo) geschilde vastkokende aardappelen in plakjes van driekwart centimeter dik
2 grote uien
flinke klont boter
200 gram gerookt ontbijtspek
Eventueel naar wens een klein scheutje room, bouillon of witte wijn
dikke plakken Reblochon of Tomme de Savoie of desnoods jonge Goudse kaas


Bereiding:

  1. Snijd voor vier personen 800 gram (of voor grote eters een ruime kilo) geschilde vastkokende aardappelen in plakjes van driekwart centimeter dik. Kook ze 8-10 voor in ruim kokend water en laat ze daarna goed uitlekken. 
  2. Intussen smoor je twee grote uien in ringen zachtjes gaar in een flinke klont boter en snijd je 200 gram gerookt ontbijtspek in dikke repen. 
  3. Bak het spek even in het vet van de uien en meng de aardappelplakjes en uiringen erdoor. 
  4. Doe dit een een ovenschaal of verdeel dit alles over kleine ovenschaaltjes met naar wens een klein scheutje room, bouillon of witte wijn erover en dek alles af met dikke plakken Reblochon of Tomme de Savoie. Dit zijn heerlijk kazen uit de Savoie, romig maar met veel smaak. Ook te vervangen door brie of jonge Goudse kaas. 
  5. Bak de tartiflettes in een warme oven van 180 °C in 20-25 minuten licht bruin en gaar.


Clara ten Houte de Lange

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen