dinsdag 15 maart 2016

De allerlekkerste dukkah


'Van dukkah heb je nooit genoeg! Bewaar in afgesloten doos of pot en gebruik op labne, maar ook als dip met olijfolie, (doop stukje stokbrood in de olijfolie of boter en daarna in de dukkah), over eitjes, in saladedressings, humus, witte bonenpuree, linzen, gebakken roosjes bloemkool, geroosterde pompoen, als paneer om een geitenkaasje, yoghurt, tropisch fruit zoals ananas en banaan.'  Nadia en Merijn.

Vorig jaar proefde ik in Frankrijk een heerlijke dukkah. Ik heb hem toen in Nederland gemaakt volgens het recept van Annabel Langbein, maar die was lang zo lekker niet. Het heeft wat tijd gekost, maar nu heb ik dit allerlekkerste dukkah recept. Extra deed ik er nog de laatste 4 ingrediënten bij, die heb ik uit het boek Jeruzalem van Ottolenghi. De meeste 'vreemde' specerijen kan je in een midden oosten toko kopen.Ingrediënten:
200 g geroosterde gedroogde kikkererwten
200 g amandelen
200 g hazelnoten
2 el korianderzaad
1 el zwarte peper
1 el sumac
1 el komijnzaad
1 el zout
1 el pul-biber of chili vlokken
1 el kaneel of 1 kaneelstokje
1 el tijm
100 g ongeroosterd sesamzaad
2 el venkelzaad
2 el gedroogde oregano
50 g zonnebloempitten
2 el gedroogde rozenblaadjes

Bereiding:


  1. Rooster in een droge koekenpan of op een plaat in een voorverwarmde oven op 180ºC de kikkererwten 5 min. en daarna de amandelen en hazelnoten ongeveer 5 min., pas op dat ze niet te bruin worden. Laat afkoelen. Rol de hazelnoten in een schone theedoek zodat de meeste velletjes loskomen.
  2. Rooster vervolgens in de droge koekenpan de kruiden en specerijen in ongeveer 3 min. Laat afkoelen.
  3. Rooster vervolgens het sesamzaad en de zonnebloempitten. Laat afkoelen.
  4. Vijzel de kikkererwten, amandelen, hazelnoten in een vijzel of doe in keukenmachine, maar maal het niet te fijn, er moeten grotere stukjes noot in zitten. Voeg de kruiden toe.
  5. Meng alle ingrediënten goed, voeg zout toe en meng nogmaals.
  6. Bewaar de dukkah in een glazen pot met goed afsluitend deksel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten