zaterdag 23 april 2016

Bonen met uien en worst uit CalabriëVorige week waren mijn zus en ik nog in de teen van de laars van Italië, in het mooie groene Calabrië. Op het terras van het appartement aan de Costa degli Dei, de kust van de goden, vlakbij het historische stadje Tropea en met uitzicht op de baai bladerden wij de folders door.
Hoewel we niet van plan waren om zelf te koken, vielen wij gelijk voor een recept met typisch Calabrese producten. Het gerecht viel goed uit en het was nog veel lekkerder dan wij verwachtten.

.


De uien uit Tropea zijn in heel Italië en daar buiten beroemd. Men zegt zelfs dat het de beste van de wereld zijn. Ze zijn rood van buiten, wit van binnen en heel sappig en zo zoet dat ze er zelfs marmelade van maken.

De peperoncino van Calabrië

De gedroogde peperoncino van Calabrië. Voor de verse pepers waren wij te laat - of te vroeg.De pepertjes worden geoogst in Augustus. Het peperoncino Festival in Diamante wordt van 11 tot 16 september gehouden, dan zie je overal aan de balcons de pepers hangen. Over Diamante en de muurschilderingen zal mijn zus op haar blog wel verder vertellen.


De zachte  'nduja worst is rood van de pepers; op een kilo spek gaat er een kilo Calabrese pepers door. Ik zag dat de 'nudja in webwinkels te koop is, bijvoorbeeld bij Peccatidigola in Apeldoorn.

Je zou de 'nduja kunnen vervangen door hier makkelijker verkrijgbare sobrasada met wat extra pikante peper. De uien moeten wit en sappig krokant zijn.


Ingrediënten voor 4 personen:
600 gr canellinibonen
300 gr rode uien uit Tropea
200 gr 'nduja di Spilinga
100 gr olijfolie
2 rijpe tomaten
zout
knoflook
brood

Bereiding:

  1. Kook de bonen, bij voorkeur in een pan op houtvuur.
  2. Verwarm de olie in een hapjespan en fruit de fijngesneden ui gedurende 5 minuten.
  3. Voeg vervolgens de 'nduja toe, laat al roerend smelten met de in stukjes gesneden tomaten en voeg na 5 minuten de bonen toe met ongeveer 2 cl van het kookwater. Maak op smaak met zout en laat 15 minuten zachtjes koken.
  4. Serveer met geroosterd brood dat je met knoflook hebt ingewreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten