dinsdag 26 april 2016

Galette met geroosterde tomaten en prei








Een heerlijke taart gemaakt met zachtjes geroosterde overrijpe tomaten. De taart is niet moeilijk te maken, ziet er prachtig uit en de volgende dag is hij ook nog heel lekker, gewoon op kamertemperatuur.
Het neemt wel wat tijd in beslag: eerst het deeg maken (lekker boterig met grof zout erin), dan 3 uur rusten en 50 minuten in de oven.

Rooster de prei en de tomaten 30 minuten in de oven

Beleg met het basilicum-amandel-kappers-Parmezaanmengsel

verdeel het prei-tomatenmengsel erover
Klap de rand rondom een beetje over de vulling. 

Ingrediënten speltdeeg:
400 g speltbloem
200 g ijskoude boter, in blokjes
4 el appelciderazijn

Ingrediënten vulling:
3 preien, in ringen
5 overrijpe of gekneusde trostomaten of pomodoro’s, kleingesneden
½ bosje tijm of rozemarijn
5 el extra vergine olijfolie
½ bosje basilicum, blaadjes fijngesneden + extra blaadjes basilicum om te garneren
55 g geroosterde amandelen, grof gehakt
50 g parmezaanse kaas, fijngeraspt + extra voor erover
3 el kappertjes op azijn, uitgelekt
1 ei, losgeklopt
½ tros trostomaatjes, gehalveerd
2 tomaten, in schijfjes


Bereiding:
Doe voor het deeg de bloem en de boter en 1 tl grof zeezout in de kom van de keukenmachine en pulseer met het mes tot grove kruimels. Meng de azijn met 90 ml (of indien nodig meer, hangt van het meel af)  ijskoud water. Schenk in drie delen in de kom en draai tot er een net samenhangend deeg ontstaat. Omwikkel met plasticfolie en leg 3 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200ºC. 
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en schep hier eerst de prei op. Dek af met de overrijpe tomaten en strooi de tijm erop. Besprenkel met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster 30-35 min. in de oven tot de prei gaar is. 
Schep het mengsel in een vergiet boven een kom. Laat afkoelen en uitlekken en bewaar het sap. Verwijder de kruiden.

Doe de fijngesneden basilicum in een kom met de amandelen, parmezaanse kaas en kappertjes.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm en 3 mm dik en leg op de bakplaat. Laat rondom een rand van 7 cm vrij, strooi over het midden het basilicummengsel en verdeel het prei-tomatenmengsel erover. Klap de rand rondom een beetje over de vulling. Bestrijk met losgeklopt ei en bak ± 50 min. in het midden van de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is. Laat afkoelen of eet de galette warm of lauw.

Garneer de taart voor het serveren met trostomaatjes en schijfjes tomaat, bestrooi met verse basilicum en parmezaan en besprenkel met het bewaarde groentesap.



Recept Phoebe Wood van de Australische Delicious.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen