dinsdag 5 april 2016

Indonesische vissaté lilit met garnalen en kokos




Ingrediënten voor 4 stokjes:
150 gr kabeljauwfilet
150 gr garnalen (geen Hollandse)
1 rode peper, lombok of rawit
1 tl gemalen of 3 cm verse koenjit (kurkuma-geelwortel)
zout 
witte peperkorrels
1 el palmsuiker
3 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad) 
50 gr gemalen kokos
stengels sereh (citroengras)  of satéstokjes

Bereiding:

  1. Vis en garnalen in stukjes snijden.
  2. In de vijzel de fijngesneden rode peper, fijngesneden koenjit, zout, witte peperkorrels en palmsuiker vijzelen.
  3. Hierdoor de geraspte kokos vijzelen en de gruisgesneden limoenblaadjes mengen.
  4. Doe de verkregen boemboe met de kleingesneden vis en garnalen in de koekenmachine en draai er gehakt van.
  5. Kneed het gehakt om de serehstengel.
  6. Spiesjes op de barbecue, op bakplaat onder de gril of op de grillplaat roosteren.


(In plaats van eerst de boemboe te vijzelen, kan je ook alle kleingesneden ingrediënten tegelijk in de keukenmachine malen.)

Recept Arjuna Besemboen, chefkok Mooi Zeist.


Vooraf 'Chinese tomatensoep' gegeten:
Maak op de gewone manier met verse en/of bliktomaten de tomatensoep.
Meng er op het laatst per liter soep door:

  • 1 kippenbouillonblokje
  • 3 el ketjap manis of Chinese donkere sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 3 el gembersiroop (of 3 el suiker met 1 tl gemberpoeder)
  • sambal naar smaak
  • in staafjes gesneden wortel
  • 1 staafjes gesneden waterkastanje of bamboescheuten

eventueel garneren met bosui. Sommigen doen er ook nog appelmoes door.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen