zaterdag 6 augustus 2016

Vietnamese shaken beef


Deze Vietnamese klassieker heet shaken beef Bò lúc lắc, geschudde biefstuk, omdat je met de pan schudt.

Ingrediënten:
Vlees
6 kleingesneden knoflooktenen
3 el medium dry sherry of Shaohsing wijn
3 el sojasaus
1 el suiker
1 tl versgemalen peper
1 el oestersaus
1/4 tl Chinese five-spice poeder
1 el spijsolie plus extra voor het vlees
1 kg biefstuk gesneden in blokjes van 1,5 cm
Vinaigrette
2 el sojasaus
2 el spijsolie
1 el medium dry sherry of Shaohsing wijn
1 el azijn
2 tl geraspte verse gember
2 l suiker
1 geraspte knoflookteen
1 stengel citroengras, alleen 1/3 van het onderste en zachte gedeelte, fijngemaakt
170 gr waterkers
1/2 kleine ui, heel dun gesneden
De gebakken rijst
2 el olijfolie
1 el gehakte knoflook
1 el tomatenpuree
1 kg gekookte rijst van de vorige dag
1,5 el sojasaus
zout en peper
1/2 tl suiker
1 tl mushroom seasoning (optioneel)


Bereiding:

  1. Marineer het vlees. In een grote kom, meng met de knoflook, sherry, sojasaus, suiker, peper en vijfkruidenpoeder met 1 el van de olie. Voeg het vlees toe en meng goed door de marinade. Dek af en en zet minstens 5 uur of een nacht in de koelkast.
  2. Maak de vinaigrette. Meng in een kleine kom de sojasaus met de spijsolie, sherry, azijn, geraspte gember, knoflook en citroengras. Laat 30 minuten staan, roer af en toe om.
  3. De salade: dresseer de waterkers (of eventueel veldsla) en de rode ui op een bord en meng er de vinaigrette door.
  4. De rijst: Zet de pan of wok op hoog vuur en giet er de olie in. Voeg de knoflook toe en bak tot het geurt. Roer er de tomatenpasta door en roer een beetje. Doe er dan de koude rijst bij en maak het los, zorg er voor dat het goed mengt met de knoflook en tomatenpasta. Roer er dan de sojasaus, zout en peper en mushroom seasoning door en bak tot de rijst tot alle smaken goed gemengd zijn.
  5. Schud het vlees:  Zet twee grote koekenpannen op hoog vuur en verhit tot loeiheet, zo'n 2 minuten. Giet 1 el olie in elke pan; leg het vlees in de hete olie in een enkele laag. Bak het vlees zonder te roeren tot de onderkant bruin is, in ongeveer 1,5 minuut. Schud het vlees in de pan zodat het los van de bodem komt en bak nog ongeveer een halve minuut, tot medium gebakken. Schraap het vlees uit de pan.
  6. Serveer het vlees met de tomatenrijst en de waterkerssalade.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen