zaterdag 30 juli 2016

Kipdelen uit de oven met aardappelen en harissa



Gisteren maakte mijn zus - en ik was haar koksmaatje - deze makkelijke traybake en het viel bij de hele familie, groot en klein, in de smaak.

Ingrediënten:
  • 700 gr kippendijen en drumsticks
  • 600 gr vrij kruimige aardappelen, in plakjes van ongeveer 1 cm
  • Zout en peper
  • 2 el harissa (of een andere dikke pikante saus zoals sriracha)
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 4 à 5 el olijfolie of meer
  • 2 preien, het witte en lichtgroene gedeelte, in de lengte gehalveerd en heel klein gesneden
  • Het rasp van een halve citroen
  • 80 ml gewone yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • Een handje rucola 
  • Gehakte dille 
  • Citroensap

Voorbereiding:

  1. Leg de stukken kip en de schijfjes aardappelen in een grote schaal. Strooi er zout en peper over. Meng in een kommetje de harissa, komijn en 3 el olie. Giet het over de kip en de aardappelen en meng goed door elkaar. Laat 30 minuten op kamertemperatuur of tot 8 uur in de koelkast marineren.
  2. Meng ondertussen in een grotere kom de prei, citroenrasp, een snuf zout en de overige anderhalve el olie.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 C.

  1. Leg de aardappelen en de kip in een enkele laag op een bakblik met opstaande rand. Bak 15 minuten. Schud de aardappelen voorzichtig om. Verdeel de prei over het gerecht. Bak verder tot de kip en aardappelen gaar zijn en alles goudbruin en een beetje krokant is. Dit duurt 25 - 30 minuten.
  2. Doe ondertussen de yoghurt in een kommetje, rasp er de knoflook boven en maak op smaak met zout en peper.
  3. Lepel de yoghurt over het gerecht. Strooi er de rucola en de dille over. Besprenkel met olijfolie en citroensap. Serveer.


Geen opmerkingen: