dinsdag 4 oktober 2016

Expresse Appel-plaattaart met bladerdeeg,




Ik ben niet zo'n bakker, en toen ik veel appels had en weinig tijd en dit recept van Tarte fine aux pommes van Nigella Lawson tegenkwam uit Nigella Express, was ik helemaal gelukkig. Weinig werk en heel lekker.


Ingrediënten:
1 rol kant en klaar bladerdeeg uit de koeling
2 of 3 appels (Nigella zegt Granny Smith, maar met Elstars werd de taart heel lekker)
Het sap van 1 citroen
2 el (bruine) suiker
1 el boter

Bereiding:
Verhit de oven voor op 220 gr.
  1. Steek het klokhuis uit en snijd de appels doormidden. Neem een ondiepe schaal, pers de citroen er boven uit en voeg een beetje water toe. Leg de appelhelften in de schaal om te voorkomen dat ze bruin worden.
  2. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat. Met de achterkant van het lemmet van een mes kerf je een randje van 1 cm rondom in, zodat het kan rijzen. Bestrooi het deeg met 1 el suiker (niet de randjes).
  3. Haal de appelhelften uit het water en snijd ze in heel dunne plakjes. Dit gaat geweldig met een mandoline. Schik ze op het bladerdeeg en overlap de schijfjes een beetje.
  4. Verwarm de boter en de rest van de suiker. Laat het mengsel even borrelen en verdeel het over de appelschijfjes.
  5. Je kunt eventueel nog de usual suspects toevoegen: kaneel, amandelen of net als ik pijnboompitten.
  6. Schuif de taart in de oven en bak 20-25 minuten.
  7. Serveer bijvoorbeeld met slagroom, een bol ijs, vanillevla.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten