maandag 8 mei 2017

Gestoofde prei met doperwten, ricotta en munt

"Je kunt de ricotta en munt vervangen door verkruimelde feta en dille, maar stoof de prei zachtjes gaar. Ik geef het hier als bijgerecht, maar het is ook een heerlijk hoofdgerecht met nog andere groente en couscous of bulgur" zegt Diana Henry in haar kookboek Simpel.

Ingrediënten:
4 grote preien, schoongemaakt, gewassen, in stukken van 4 cm
165 gr doperwten, vers of uit diepvries (verse erwten gedopt gewogen)
1 teen knoflook, fijngewreven
de geraspte schil van een halve citroen
75 ml lichte kippen- of groentebouillon
100 gr ricotta en 1 el munt of 100 gr feta en 1 el grofgehakte dille
evt. extra groenten, voor erbij als je de prei als hoofdgerecht serveert
75 ml extra vergine olie plus extra voor garnering

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een (koeken/hapjes)pan met dikke bodem en stoof de preien 7 min. op niet te hoog vuur. Laat ze geen kleur krijgen. Breng alles aan de kook, zet het vuur meteen laag, doe er zout en peper bij en leg de deksel op de pan. Laat de preien 10-12 min. zachtjes koken tot ze net gaar zijn (controleer dat met de punt van een mes).
  2. Voeg de erwten toe en kook ze gaar (erwten uit de diepvries hoef je maar heel kort te verhitten).
  3. Bestrooi alles met citroenschil en breng op smaak.
  4. Doe het in een kom - een ondiepe schaal is het mooist - en bestrooi het met de kaas en de kruiden. Bedruppel het met nog wat olie en serveer.
Ik vond het heel lekker. De ricotta heb ik steviger laten worden door haar eerst in een hete oven te leggen.






Geen opmerkingen: