zaterdag 9 september 2017

Toscaanse snaveltjestaart met zoete spinazie
Het klinkt gek, zoete spinazietaart, maar hij is heerlijk. Mijn zus sleepte mij in Lucca mee naar de banketbakker om deze taart te proeven. En ik vond hem zo lekker dat ik hem thuis heb nagemaakt, en met succes. De Italiaanse naam is torta coi becchi, dus taart met de snaveltjes en dat slaat op het deegrandje rondom de taart. Makkelijk te onthouden becchi; je spreekt het uit als bekkie. Dus houden jullie je snavels is houden jullie je becchi.

Ingrediënten:
Voor het deeg:
250 gr meel
100 gr suiker
3 eidooiers
100 gr koude boter in blokjes
Voor de vulling:
250 gr gekookte of liever gestoomde snijbiet of anders spinazie
100 gr suiker
2 glas melk
100 g oud (stevig) brood
50 gr rozijnen
50 gr pijnboompitten
50 gr sukade
1 eidooier
2 eieren
1 citroen
1 glaasje rum of vinsanto
kaneel
nootmuskaat
zout en peper
Benodigd bakvorm van 24 cm diam.

Bereiding deeg:

  1. Giet de melk in een schaaltje, doe het oudbakken brood erbij en laat het zacht worden.
  2. In een ander schaaltje met koud water zet je de rozijnen in de week,
  3. In de tussentijd maak je het deeg. Meng het meel met 100 gr suiker, drie eigelen en de boter. Meng het snel met de vingertoppen of doe het in de keukenmachine met het sikkelmes, tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg zonodig iets koud water bij tot je een samenhangend geheel hebt.Rol het deeg uit en bekleed er een ingevet en met bloem bestrooid bakblik mee, bekleed ook de opstaande rand. Prik gaatjes in de bodem en zet in de koelkast.

Bereiding vulling:

  1. Stoom de snijbiet of spinazie. Laat een klontje boter in een pan smelten, voeg de gestoomde en kleingesneden snijbiet of spinazie toe en laat 10 minuten op smaak komen, voeg zout en peper toe.
  2. Doe de groente in een kom en meng met het goed uitgeknepen brood en rozijnen, de eieren en de eidooier, de geraspte schil van de citroen, de pijnboompitten en de sukadestukjes.
  3. Besprenkel het geheel met de rum of vinsanto, meng, voeg de suiker toe, een snuf kaneel en een snu nootmuskaat toe, meng alles goed door en en doe het in de vorm.
  4. Maak twee schuine knipjes op ongeveer 2,5 cm afstand van elkaar in de opstaande rand van het deeg. Druk de kantjes naar elkaar toe zodat je een 'snaveltje' krijgt. Leg het snaveltje over de taart. Ga zo door met de hele rand.
  5. Zet de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180C.
In deze taart zit 1 bosje spinazie van de markt en 2 blokjes diepvriesspinazie.Of maak de becchi zo, zoals op deze video vanaf minuut 2.50

Klik hier voor de video
Volgens het recept eet je hem als antipasto.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten