maandag 11 september 2017

Massa de Pimentâo
Google massa de pimentâo en je komt verschillende methodes tegen om de paprikapuree te maken die ze in Portugal in potjes verkopen.
Deze is van Yvette van Boven, dat in de Delicious stond. De massa kun je over alles smeren wat je grilt of in de oven doet.
Natuurlijk wil je niet te veel geld uit te geven voor het zout. Ik koop het in Frankrijk voor ongeveer 10 ct de kg (bij Lidl). Trouwens, ik heb het gebruikte zout weer terug in een grote pot gedaan en volgens mij kan je het gewoon weer gebruiken, het is nu mooi roze. Ik las ook ergens - ik geloof dat het Wouter Klootwijk was - dat vaatwasmachine zout ook gewoon keukenzout is. Op de site van Broxomatic is te zien dat in het afwasmachine-zout vooral 99,8 procent echt zout zit, en nog wat sporenelementen.
Het kaasdoek kocht ik op de markt bij de gordijnenman. Een andere naam is neteldoek en kost € 4,- per meter.

Basisrecept voor ongeveer een halve liter:
6-8 grote paprika's, zonder zaadjes, in repen gesneden
ca. 1,5 kilo grof zeezout
verder nodig kaasdoek

Bereiding:

  1. Leg 2-3 lagen kaasdoek in een vergiet en zet het vergiet in een diep bord of wijde schaal. Strooi er een laag zout in van ca. 1 cm.
  2. Leg er een enkele laag paprikarepen in en bedek weer met 1 cm zout. Ga door tot alle paprika met een laag zout is bedekt. Dek af met de overhangende doek en met een zware pan die erin past. Vul de pan met zware dingen, water of blokjes bonen of gepelde tomaat. Het gaat erom dat er druk op de paprika wordt gezet. Zet 3-5 dagen in de koelkast, hoe langer hoe intenser de smaak en hoe meer vocht er uit de paprika's wordt onttrokken. Vergeet niet om de dag de schaal die onder het vergiet staat te legen.
  3. Haal na 5 dagen de paprikarepen uit het zout, veeg ze héél secuur schoon, eventueel met een kwastje. Doe de paprika over in een keukenmachine en pureer ze, grof of fijn naar smaak.

De massa de pimentâo is nu klaar voor gebruik. In een schone pot in de koelkast blijft het maanden goed, omdat het zo lang in het zout heeft gelegen. Gebruik wèl iedere keer een schone lepel.

Klik hier voor het recept kaas uit de oven met massa do pimentâo


Geen opmerkingen:

Een reactie posten