maandag 27 november 2017

Crème van pompoen met steranijs van Yvette van Boven




Recept van Yvette van Boven,  culinaire duizendpoot (chef, tv-maker, boekenschrijver en illustrator) Haar eerste boek heette ‘Home Made’ en nu is alweer haar vijfde ‘home-boek’ uit: Home Sweet Home. 's Maandagsavonds is ze te zien in het VPRO programma Koken met Boven.




Foto uit de VPRO serie Koken met van Boven.

Dit recept voor een luxe crème van pompoen creëerde ze voor het kerstmenu 2017 in de Delicious.

Ingrediënten voor de soep:
1 hele fles- of butternutpompoen (+ 1 kilo), geschild, zonder pitjes en in blokjes
4 steranijs
1 el versgeraspte gember
1 grote ui,fijngesneden
2 el boter
2 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
evt. een snuf cayennepeper, naar smaak
1,5 liter groente- of kippenbouillon
Garnering:
1 el versgeraspte gember
24 rivierkreeftjes of cocktailgarnalen, liefst alleen met staartjes eraan
1 el olijfolie
150 ml crème fraîche, losgeklopt
paar druppels pompoenpitolie

Bereiding:

  1. Fruit de steranijs en de verse gember met de ui en een goede snuf zout in de boter en de olie in een zware, ruime pan op niet al te hoog vuur. Roer af en toe tot de ui mooi zacht is, + 10 min. Voeg het paprikapoeder toe en eventueel een snuf cayennepeper. Schep de pompoenblokjes erdoor en bak ze al omscheppend mee. Giet de bouillon erbij. Roer en breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Breng hem aan de kook op hoog vuur. Draai, wanneer de soep kookt, het vuur iets lager zodat hij zacht pruttelt met het deksel half op de pan. Laat de soep 30 min. zachtjes koken of tot de pompoen gaar is. Haal de steranijsjes eruit maar bewaar ze voor de garnering.
  2. Pureer de soep met een staafmixer lang, zeker 7 tot 10 minuten., tot een zeer gladde soep. Dit maakt echt het verschil: hoe langer je het volhoudt, hoe gladder de soep!
  3. Laat afkoelen tot gebruik.
Garnering:
  1. Roer 1 el verse gember door de kreeftstaartjes en laat ze een half uur staan. Bestrooi ze daarna met wat zout en peper. Verhit een drup olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de kreeftstaartjes al omscheppend 2 min. aan beide kanten.
  2. Breng intussen de soep aan de kook en verdeel hem over 6-8 kleine kommen.
  3. Maak met wat losgeklopte crème fraîche een krul en leg drie tot 4 kreeftstaartjes in elke kom. Druppel er wat pompoenpitolie over en bestrooi met versgemalen zwarte peper. Garneer eventueel met een steranijsje.
Deze soep kan je makkelijk twee dagen van tevoren maken, bewaar hem afgedekt in de koelkast.
Doe er niet te veel steranijs in als je de soep van tevoren klaarmaakt, en kijk goed of alle stukjes uit de soep zijn alvorens hem te pureren want de smaken worden intenser bij het bewaren.

Ik vond dit tot nu toe een van de lekkerste pompoensoepen van dit blog.


Pompoensoepen die ik eerder maakte:

Italiaanse pompoensoep van Jamie Oliver
Pompoensoep met kikkererwten en kastanjegnocchi van Jamie Oliver (uit Jamie's 15 minutes meals)
Pompoenvelouté geparfumeerd met vanille en gepocheerde ravioli (Chique)
Pompoenvelouté met geitenkaasroom van Master Chef Frankrijk (Lekker)
Pompoen-tomatensoep met chocoladesliertjes




1 opmerking:

  1. Ga ik ook maken met de helft van een butternut, met de andere helft een recept van Ottolenghi. Hoef alleen nog maar wat garnalen te kopen, de rest heb ik in huis.

    BeantwoordenVerwijderen