donderdag 9 november 2017

Twee populaire fritters van Antonio Carluccio, een met bloemkool en een met tomaat



Vandaag bereikte mij via Jamie Oliver het bericht dat Antonio Carluccio, de 'godfather van het Italiaans koken' is overleden. Antonio is 80 jaar geworden en wij kennen hem van zijnTV shows en zijn kookboeken, onder andere samen met Gennaro Contaldo. Jamie Oliver begon zijn carrière in Carluccio's restaurant.

Hier twee recepten van hapjes, fritters zoals ze dat in het Engels zeggen, die hij vaak voor zijn vrienden maakte.

Fritters van Gedroogde Tomaten


Ingrediënten:
Olijfolie
16 zongedroogde tomaten
Beslag:
1 losgeklopt ei
2 el meel
1/2 tl bakpoeder
een beetje melk (optioneel)
zout en peper

Bereiding:
  1. Wel de tomaten: Leg de gedroogde tomaten in een kom met water. Laat ze in twee uur ontzouten en wellen. Ze moeten dik en vol zijn, bijna zoals een verse tomaat. Laat ze uitlekken.
  2. Klop het ei los met de bloem en het bakpoeder in een schaaltje, zonodig voeg je wat melk toe zodat het een glad en dik beslag wordt. Maak op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm voldoende olie in de pan zodat de bodem bedekt is. Met een vork doop je de tomaten in het beslag, zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn. Laat het overtollige beslag uitlekken. Bak ze in gedeeltes in de hete olijfolie, ongeveer 3 minuten per kant.
  4. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze warm of koud.





Krokante bloemkoolfritters


Ingrediënten:
Gekookte bloemkool
zout en peper
olijfolie
Voor het beslag, genoeg voor een bloemkool:
2 eieren, losgeklopt
2 el meel
150 gr Parmezaanse kaas, Gruyère (of Hollandse) kaas, vers geraspt
1 teen knoflook uit de knijper
1/2 tl nootmuskaat

Bereiding:

  1. Verkruimel de gekookte en afgekoelde bloemkool met je handen en maak er balletjes ter grootte van walnoot van. Leg ze in een kom.
  2. In een andere kom meng je ei, meel, kaas, knoflook, nootmuskaat, peper en een snuf zout. Giet het over de balletjes in de andere kom en meng voorzichtig.
  3. Verwarm een  ruime laag olie in een bakpan op niet te hoog vuur. Gebruik een eetlepel, leg eetlepels van het bloemkoolmengsel in de hete olie en bak tot ze goudbruin zijn, 3-4 minuten per kant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud.


Maak er eventueel een pittige dipsaus bij:
Doe in de blender 4 tomaten met een beetje chili, 1 el balsamico azijn en 1 el fijngehakte peterselie. Je kunt er ook nog een fijngehakte teen knoflook bij doen.
 
Leuk receptje voor een rest bloemkool.

Recepten uit:
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten