zaterdag 23 december 2017

De Vergeten koekjes van Nigella
Nigella Lawson zegt dat ze ze 'vergeten koekjes' noemt omdat ze wel eens vergeet om ze uit de oven te halen. Ze worden niet in de oven gebakken, maar alleen in een hete oven gezet, waarna je gelijk de oven uitzet en tot de ochtend wacht. Ze plakt een post-it sticker op de oven om haar eraan te herinneren dat ze in de oven liggen, zodat ze niet verkolen als ze de volgende dag oven voorverwarmt om iets anders te bakken.
Ik heb het recept aangepast met wat ik in huis had: geen chocoladechips maar gehakte chocola en geen pistaches maar pijnboompitten.

Ingrediënten:
2 grote eieren op kamertemperatuur, alleen de eiwitten
een snuf fijn zeezout
100g fijne kristalsuiker
1 tl maizena
1 tl appel- of wittewijnazijn
¼ tl kardemompoeder
75g extra kleine pure chocolatechips (70% chocolade in de keukenmachine grof gemalen)
75g fijngehakte pistachenoten (pijnboompitten)


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden). Klop in een vetvrije kom de eiwitten met het zout stijf. Klop de suiker er beetje bij beetje bij tot een dik, glanzend mengsel. Roer handmatig de maizena, de azijn en het kardemompoeder erdoor.
  2. Voeg dan de chocolate chips toe en het grootste deel van de pistachenoten en roer die er ook heel voorzichtig door. Leg met een lepel hoopjes van het mengsel met een doorsnee van 4-5 cm op een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Strooi de rest van de pistachenoten erover.
  3. Zet de koekjes in de oven, sluit de deur en zet de oven direct uit. Laat de koekjes een nacht in de oven staan.


Tip: voor stevig schuim pak je de oudste eieren die je hebt liggen.
Ze zijn heel makkelijk te maken maar ze zouden lekkerder geweest zijn als ik de pijnboompitten eerst had geroosterd. Verder vond ik ze wel erg aan de zoete kant.


Gezien op de BBC Kerstrecepten uit At My Table

Geen opmerkingen:

Een reactie posten