maandag 11 december 2017

Zalmsaltimbocca met krieltjes en gremolata

I



Saltimbocca kennen we van de dunne plakjes vlees met salie en ham. Lorraine Pascale, televisiekok bij de BBC en kookboekenschrijfster, maakt hier een variatie met zalm. De krieltjes met gremolata zijn erg lekker.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de zalm:
4 x 125g  zalmfilets, bij voorkeur zonder vel
8 plakken Parmezaanse ham of pancetta (of niet gerookt ontbijtspek)
16 flinke verse blaadjes salie plus extra ter garnering
plantaardige olie

Voor de aardappelen met gremolata:
750g  krielaardappeltjes
grote handvol verse bladpeterselie
2 knoflooktenen
schil van 1 citroen
1 el olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
klontje boterhandvol geroosterde pijnboompitten 

Voor de salade:
1 zakje jonge spinazie of andere slablaadjes
extra vergine olijfolie
balsamico azijn
flinke handvol zongedroogde tomaten

Bereiding:
  1. Zet de waterkoker aan voor de krieltjes. 
  2. Maak ondertussen de gremolata: maak deze in een blender, keukenmachine of nog makkelijker met de staafmixer. Doe in de beker van de staafmixer de peterselieblaadjes, gepelde  knoflooktenen, geraspte citroenschil en de olijfolie. Mix de ingrediënten kort met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Zet apart.
  3. Doe de krieltjes in een grote pan en giet er het kokende water over. Doe de deksel erop, breng aan de kook, draai het vuur lager en laat ze 15-20 minuten koken tot ze gaar zijn.
  4. Bereid de zalm. Leg de plakjes ham of pancetta overlappend op het werkblad. Leg de zalmfilet, bolle kant boven, aan de onderkant van de plakjes spek. Bestrooi met zout en peper en leg 3 blaadjes salie op de zalm. Rol het spek over de zalm tot ze helemaal ingepakt is. Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg een beetje olie toe. Zodra de olie heet is leg je er de vis in, de kant met de salie beneden, draai het vuur terug naar middelhoog en bak de vis ongeveer 3 minuten, samen met de rest van de salieblaadjes. Verwijder de salieblaadjes zodra ze krokant zijn en leg ze op keukenpapier. Draai de zalm om en laat nog 5 minuten op de andere zijde bakken.
  5. Controleer of de aardappelen gaar zijn, giet ze af en leg ze terug in de pan. Voeg wat zout en peper toe, een flinke klont boter, de gremolata, 4 gebakken salieblaadjes en de pijnboompitten. Neem een pureestamper of gebruik je duimen en plet voorzichtig de aardappelen zodat ze toch niet helemaal stuk zijn. Leg de deksel op de pan om ze warm te houden.
  6. Check de zalm of ze gaar is door een sneetje in het midden te geven. Het vlees moet niet doorzichtig zijn en helemaal lichtroze. Haal de pan van de warmtebron.
  7. Maak de borden op. Verdeel de aardappelen over de vier borden en leg er de zalm en de rest van de krokant salie bij. Leg er een handvol slablaadjes naast, besprenkel ze met olie en azijn, strooi er de zongedroogde tomaatjes over en serveer.





Geen opmerkingen: