dinsdag 19 december 2017

Salade met burrata, kaki, granaatappelpitjes en karamel
Het lijkt een heel luxe salade, maar alle ingrediënten zijn van Lidl. Je ziet trouwens op het ogenblik overal kaki's. Ik kende ze vooral als sharon fruit, ze verdwenen een tijd uit het zicht en nu duiken ze weer op onder de naam persimmon of kaki. Het zijn waarschijnlijk andere rassen, zoals er veel appelrassen zijn. Voor de salade heb je een stevig soort nodig.Ingrediënten:
100 gram suiker 
100 gram geroosterde sesamzaadjes 
Zout en peper
80 ml cup extra-virgin olive oil 
60 ml balsamico azijn 
3 eetlepels pure maple leaf syrup (ahorn siroop) of anders honing
2 eetlepels gehakte sjalotjes
150 gram de baby rucola 
2 bolletjes burrata kaas, uitgelekt en in stukken gescheurd 
2 stevige kaki's gesneden in dunne plakjes
granaatappelpitjes

Bereiding:

  1. In een middelgrote sauspan verwarm je de suiker op middelhoog vuur, zonder te roeren, tot het gesmolten en lichtbruin is, in ongeveer 3 minuten. Roer er de sesamzaadjes door met een snuf zout door en giet het onmiddellijk op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak het laagje zo dun mogelijk met een siliconen pannenlikker. Laat het volledig afkoelen en breek de karamel in brokken
  2. Meng de olijfolie met de azijn, de ahornsiroop en de sjalot; maak op smaak met zout en peper. 
  3. Leg een bedje van rucola op een serveerschaal en verdeel daarover de stukken burrata, kakifruit, sesamkaramel en de granaatappelpitjes. Sprenkel wat dressing over de salade, serveer de rest apart.
Ganaatappels koop ik het liefst bij 'de Turk'. Die weten wat een zoete of een zure granaatappel is. De rode zijn meestal zuur en de gele zoet.

Recept van chef Helene Henderson (Food&Wine)

1 opmerking: