zaterdag 30 december 2017

Niet brokkelende superdunne lijnzaadtoastjesDit is niet de eerste keer dat ik lijnzaadtoastjes op mijn blog heb staan. Het nadeel is dat ze brokkelen, maar nu heb ik per ongeluk, geheel toevallig, zoals veel grote uitvindingen toevallig ontstaan, denk aan de post-it stickers, de penicilline en viagra, lijnzaadtoastjes zo dun en sterk als melbatoastjes gebakken. Dat is goed nieuws voor de oudejaarshapjes.

Het ging aldus:
ik was van plan om de Hoe word ik 100 toastjes te bakken (zie recept hieronder) en vond bij Action dit lijnzaad met chia- en sesamzaad.

L


Ik mixte het met water en moest onverwacht de deur uit. Het was een uur of 7 later dat ik thuis kwam. De inhoud van de kom was stevig en compact geworden en ik moest de massa wat verdunnen. Kortom, het was te veel om in een keer op de bakplaat te doen. Ik rolde het onder bakpapier zo dun mogelijk uit, maakte melbatoastgrote streepjes met de siliconenspaan in het deeg en liet ze hard worden in de oven op 180 graden, aan het eind moet je ze nog een keer omdraaien. Je hebt  ongeveer 200 gram lijnzaad nodig en 180 ml water plus iets meer om later bij te voegen.

Nu nog even terug naar de toastjes uit het Hoe word ik 100 programma. De arts William Cortvriendt begeleidde de deelnemers. Hij maakt korte metten met de vele leugens rondom cholesterol, verzadigd vet en roomboter etc. Het leuke is dat deze arts zich volledig baseert op moderne onderzoeken, waardoor achterhaalde informatie gemakkelijk weerlegd kan worden. Dus smeer dik roomboter- geen margarine zoals Becel- op je tarwevrije toastje en beleg het royaal met vleeswaar.Deze lijnzaadcrackers uit Hoe word ik 100, gemaakt van zaden zijn ook lekker om zo te eten als je ze extra kruidig maakt. De mildere cracker is lekker om te beleggen met kaas, ei, eiersalade, makreelsalade, notenpasta en nog veel meer. Eigenlijk kun je het met van alles beleggen!

Ingrediënten voor 10 crackers
125 g gebroken lijnzaad
25 g sesamzaad
50 g zonnebloempitten
50 g pompoenpitten
1 tl zout
180 ml water
3 el gedroogde kruiden naar keuze (Provençaalse, Italiaanse, oregano)
Benodigdheden
bakpapier
deegroller of fles

Bereiding:
Meng de zaden en pitten met het zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit 30 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na 30 minuten hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag geworden. Meng de gedroogde kruiden erdoorheen.

Verdeel het beslag over de bakplaat. Leg daarna nog een vel bakpapier eroverheen en rol uit met een deegroller (of gebruik een lege fles).

Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackerplak circa 25 minuten in de oven tot knapperig.

Snijd de crackerplak na het bakken in gelijke stukken cracker en laat ze afkoelen. Als de crackers niet droog genoeg zijn, kun je ze na het snijden omkeren en nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers mooi droog en knapperig.Geen opmerkingen:

Een reactie posten