donderdag 21 december 2017

Velouté van bloemkool met een vleugje kerrie
Een heel lekkere, beetje chique bloemkoolsoep van de Franse chefkok Cyril Lignac. Serveer hem bijvoorbeeld in een kopje of een glas.


Ingrediënten
1 kleine bloemkool (600 g roosjes)
50 g boter
1 stengel preiwit, fijngesneden
1 theelepel kerrie
30 g bloem
500 ml bouillon (groenten, rund of gevogelte)
250 ml slagroom
2 eidooiers
1 bosje kervel, gehakt

Bereiden:

  1. Was de bloemkoolroosjes. Houd een tiental kleine roosjes opzij. Snijd de rest in grote stukken, kook 5 minuten in gezouten water en laat uitlekken.
  2. Verwarm de boter in een stoofpan of een kookpot op matig vuur. Voeg de prei en de kerrie toe en meng. Laat 1 minuut koken en voeg vervolgens de bloem toe. Laat nog ongeveer 1 minuut koken en voeg vervolgens onder stevig kloppen met een garde de hete bouillon toe.
  3. Voeg de bloemkool toe (behalve de kleine roosjes), kruid met peper en zout en laat op laag vuur en onder regelmatig roeren nog 25 minuten pruttelen.
  4. Haal de pan van het vuur, pureer het mengsel fijn en voeg vervolgens driekwart van de room toe. Kruid met peper en zout indien nodig. Laat pruttelen, haal van het vuur, meng de eidooiers met de rest van de room en voeg dit mengsel toe aan de soep. Meng goed en laat vooral niet koken. Werk af met grof gehakte kervel en de kleine bloemkoolroosjes die u opzij hebt gehouden.


tip
Koop verse bloemkool om van dit gerecht een succes te maken. De bloemkool moet wit zijn en geurloos. U kunt ook een halve bloemkool en een halve broccoli gebruiken en de kervel vervangen door bieslook.

Maak van de overgebleven eiwitten bijvoorbeeld de Vergeten Koekjes van Nigella
of de Niet dikmakende kokosmakronen

Recept bloemkoolvelouté uit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten