vrijdag 15 december 2017

Paddenstoelensoep met geplozen kip van Ottolenghi



Ottolenghi zegt dat dit zijn versie is voor kippensoep for the soul. De royale hoeveelheid gedroogde paddenstoelen maakt de soep bijzonder.

Ingrediënten:
Voor de bouillon:
4 kippendijen (550 gram) met bot, waarvan 2 met en 2 zonder vel.
1 el olijfolie
3 wortels, gesneden in stukken van 4 cm (schrappen of eindjes verwijderen is niet nodig)
3 banaansjalotten, in vieren gesneden (pellen is niet nodig)
4 tenen knoflook, gekneusd (pellen is niet nodig)
Dungesneden schil van 1 kleine citroen
1 takje rozemarijn
500 ml kippenbouillon
300 ml witte wijn
850 ml water
30 gr gedroogde wilde paddenstoelen
1 tl lichtbruine basterdsuiker
zout en peper
Voor de paddenstoelen:
10 gr boter
1 teen knoflook, gepeld en geplet
150 gr shimeji paddenstoelen (beukenzwam)
180 gr enoki paddenstoelen
Garnituur:
5 gr blaadjes dragon, fijngehakt
5 gr kervel. fijngehakt

Bereiding:
  1. Mengde kippendijen in een kom met de olie en een snuf zout. 
  2. Verwarm een 30 cm zware pan (waarvoor je een deksel hebt) op middelhoog vuur. Leg er alle dijen in (velkant naar beneden voor die met vel), en laat ze in 5 minuten bruin worden. Keer ze om en bak de andere kant nog 2 minuten. Haal de kip uit de pan, laat het vet in de pan zitten.
  3. Voeg de wortels, sjalotten, knoflook, citroenschil en rozemarijn toe en bak 4 minuten, roer regelmatig, leg dan de kip weer terug in de pan en voeg de bouillon, de wijn en het water, de gedroogde (ongeweekte) paddenstoelen, suiker, een halve theelepel zout en een draai van de pepermolen toe. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat een uur trekken, tot de kip zo gaar is dat je het vlees in draadjes kunt trekken. Giet de inhoud van de pan door een zeef in een andere pan die groot genoeg is voor de bouillon, haal de kip eruit, de rest wordt niet gebruikt. (als je de groente niet wilt verspillen, serveer je de paddenstoelen en de wortels in de soep, of eet ze als een extraatje voor de kok).
  4. Verwijder de botjes en het vel van de kip, en trek met 2 vorken het vlees in sliertjes.
  5. Smelt vlak voor het serveren de boter met de knoflook in een grote anti-aanbakpan op middelhoog vuur. Laat een minuut uitbruisen, voeg dan de paddenstoelen en een snuf zout toe, bak ze al roerend in acht minuten goudbruin. Meng er de geplozen kip door en verwarm deze drie minuten mee.
  6. Verhit de bouillon weer en verdeel ze over ondiepe kommen. Leg een bergje paddenstoelen en kip op de soep en bestrooi met de tuinkruiden. Serveer.
De soep was heel lekker en de volgende dag nog lekkerder. Helaas had mijn buurtsuper de mooie paddenstoeltjes niet, waardoor ik een doosje gemende paddenstoelen heb gebruikt. Verder heb ik kippenbouten gebruikt.

Op mijn boodschappenlijstje voor Italië komen de gedroogde paddenstoelen te staan, want daar zijn ze een heel stuk goedkoper.




Geen opmerkingen: