zondag 5 februari 2012

Mieriksworteltimbaaltje bij zalm

Een leuk receptje om gerookte zalm op te dienen.
Ingrediënten voor totaal 400ml
125 ml zure room,
125 ml  slagroom
1 flinke kneep citroensap,
 3 el geraspte mierikswortel uit een potje of vers geraspte,
1.5 blaadjes gelatine,
1 el maanzaad
1 zure appel
Benodigdheden: timbaaltjes, siliconen muffinvormpjes of lege yoghurt/slagroomkuipjes van 125ml


 Bereiding:
 
  1. Week de blaadjes gelatine twee minuten in koud water.
  2. Verwarm het citroensap (het hoeft niet te koken), knijp de gelatine uit en los die op in het warme citroensap.
  3. Rasp de verse mierikswortel boven een kom waar de zure room in zit. Roer door elkaar. Klop de slagroom stijf. Giet het wat afgekoelde citroensap door de zure room, spatel daar ook het maanzaad en de slagroom door. Vul de met koud water omgespoelde vormpjes met dit mengsel en laat ze opstijven, zo'n anderhalf uur.
  4. Verwijder voor het opdienen het klokhuis van de zure appel en snijd ze met de mandoline in dunne plakjes. Leg ze op de borden en besprenkel ze met wat citroensap tegen het verkleuren.
  5. Stort de timbaaltjes op de appelplakjes. Schik op elk torentje een paar plakjes zalm.

1e poging
Naar een recept van Yvette van Boven uit de NRC. Zij gebruikt echter het sap van 1 hele citroen. Bbrrrrr, ik heb het eerder geprobeerd maar was veel te zuur. In het recept neemt ze zalmforel gemarineerd in bietensap. Ik heb hier gerookte zalm gravad laks gebruikt. De saus ligt op het bordje, daarop heb hier en daar een dotje youghurt gelegd en toen met een tandenstoker er doorheen gegaan.
Voor dit recept A merk slagroom en crème fraîche gebruiken. De slagroom van Lidl wordt niet stijf en crème fraîche van eigen merk Jumbo is dunner, waardoor je meer gelatine nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen