vrijdag 26 oktober 2012

Knolselderij en linzen met hazelnoot en munt

Een recept uit Ottolenghi's laatste kookboek Jerusalem


Ingrediënten voor 4 pers.:
1/3 kop hele hazelnoten met vlies
1 (capuccino) kop Puy linzen
3 kop water
2 laurierblaadjes
1 kleine knolselderij geschild en gesneden in 10 mm dikke staafjes

Dressing
4 el olijfolie
3 el hazelnootolie
3 eetlepels goede kwaliteit rode wijnazijn
zout en zwarte peper
4 el fijngehakte verse munt


Bereiding:Verwarm de oven voor op 150 ° C.
  1. Strooi de hazelnoten op een kleine bakplaat en rooster in de oven gedurende 15 minuten. Laat ze afkoelen, hak ze grof.
  2. Doe de linzen in een pan met drie keer zoveel water, en kook ze op laag vuur, onafgedekt, 15 - 20 minuten, of tot de linzen beetgaar zijn.
  3. Breng intussen in een andere middelgrote pan water aan de kook. Voeg twee eetlepels zout bij het water, en voeg knolselderij toe. Kook ongeveer 10 minuten, totdat de knolselderij zacht is.
  4. Meng de linzen met de olijfolie, 2 el notenolie, azijn, zwarte peper en "veel zout", zoals hij zegt. Voeg de knolselderij toe en meng. Proef en corrigeer eventueel op smaak..
  5. Roer er de de helft van de munt en de helft van de hazelnoten door. Schep in een schaal of kom en bestrooi met de resterende munt en hazelnoten. Serveer gelijk.
De linzen kunnen ook later op kamertemperatuur opgediend worden. Garneer dan op het laatste moment met de munt en hazelnoten.

2 opmerkingen:

Clementine zei

Nou, dat lijkt me niks.. Zou ik nooit gemaakt hebben. Maar was het lekker ?

Jannie zei

Ja hoor, de volgende dag als salade vind ik het lekkerst. Er kan aardig wat azijn en zout in, je moet het eerst echt goed proeven op smaak.