maandag 4 februari 2013

Broccolitaart met havermoutbodemJarenlang is ons verteld dat een dieet met weinig vet en veel koolhydraten de manier is om gezond te leven en af te vallen. Iedereen die dat dieet heeft gevolgd, weet dat het niet werkt, maar blijkbaar is het nog steeds in ons collectieve geheugen gegrift. Wat wel telt is de glycemische index van koolhydraten, d.w.z. de snelheid waarmee het lichaam koolhydraten omzet in glucose. Dus suiker, aardappelen, meel en pasta's zijn fout. In de loop der jaren zijn er heel wat dieetgoeroes* geweest die zweren bij havermout, dus hier een recept van Clara ten Houte de Lange die havermout voor de taartbodem gebruikt in plaats van meel.

Ingrediënten:
500 gr broccoli
1 grote ui
125 gr havermout
kurkuma
gemalen komijn
zout en peper
4 eieren
100 gr geraspte geitenkaas

Bereiding:

  1. Snijd van een struik broccoli van 500 gram de roosjes af, schil de stronk en snijd hem in blokjes en kook de broccoli in ruim kokend water in vier minuten beetgaar. Spoel de beetgare broccoli - om de roosjes mooi groen te houden - direct in een vergiet onder koud stromend water en laat de broccoli goed uitlekken.
  2. Fruit vervolgens een gesnipperde grote ui zachtjes gaar in een scheutje olijfolie
  3. Maak intussen het deeg. Meng hiervoor 125 gram havermout met een halve eetlepel kurkuma, een theelepel gemalen komijn, een beetje zout en versgemalen peper. Breek er een ei boven, voeg vier eetlepels olijfolie toe en roer alles door elkaar. Kneed het deeg tot het minder plakkerig wordt en druk het uit in een ingevette lage taartvorm van 22-24 centimeter tot de bodem en rand bedekt zijn.
  4. Verdeel de broccoliroosjes en -blokjes over de bodem en schenk er een mengsel van vier losgeklopte eieren, 100 gram geraspte geitenkaas en de gefruite ui over.
  5.  Schuif de vorm een richel onder het midden in een warme oven van 200 °C en bak de broccolitaart in ongeveer een half uur, misschien iets langer, mooi goudbruin en gaar. Laat de taart uit de oven nog een minuut of vijf rusten voordat je hem aansnijdt.

*
Dr Atkins, cardioloog,  in de latere uitgaven van Atkins dieetrevolutie
Dr. Arthur Agatson, cardioloog en gespecialiseerd in suikerziekte, van het South Beach dieet
Montignac  Ik ben slank wat ik eet!
Dr. Dunkan, Het Dunkan dieet
Dr Frank. Gezond en slank met dr. Frank
Dr Kris Verburgh, De Voedselzandloper
Geen opmerkingen:

Een reactie posten