woensdag 27 februari 2013

Jamie Oliver's Jamie's kippen- groentensoep

Jamie's chicken garden soup

De basis van deze soep is het karkas en de restjes van een een gebraden kip.

Ingrediënten
6 wortels
6 stengels bleekselderij
2 uien, gepeld en grof gehakt
2 laurierblaadjes
zeezout
versgemalen zwarte peper
4 hele peperkorrels
1 karkas van een gebraden biologische kip, liefst met nog wat vlees op de botten
1 grote klont boter
olijfolie
2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
4 sjalotten, geschild en in dunne plakjes gesneden
een paar takjes verse bladpeterselie, alleen de blaadjes, stelen fijngesneden
2 handvol seizoensgroenten, zoals kool of boerenkool, gewassen en gesneden
200 g spinazie, grof gesneden
1 citroen

Bereiding:
  1. Was 2 van de wortelen en 2 van de stengels bleekselderij en hak ze grof hen. Doe ze in een grote pan met de uien, laurier, peperkorrels, een snufje zeezout en het kippenkarkas. Vul de pan met koud water, zodat alles bedekt is, plaats dan op het vuur en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur trekken en schep af en toe het schuim af.
  2. Ongeveer 20 minuten voordat de bouillon gereed is, begin je met de basis voor de soep.Schil de resterende wortels, was de resterende selderij en snij ze mooi en gelijkmatig, ongeveer ½ cm dik.
  3. In een andere grote pan op een laag vuur, smelt je boter met een flinke scheut olijfolie.Voeg de knoflook, sjalotten en de gehakte peterselie steeltjes toe en bak ze zachtjes 5 tot 10 minuten tot ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de wortelen en selderij toe en bak nog eens 5 minuten.
  4. Haal de kip uit de bouillon als hij klaar is, pluk eventueel resterende stukken vlees af en leg aan de kant, gooi het karkas weg.
  5. Zeef de bouillon door een zeef in de pan.en voeg de gebakken groenten toe. Breng aan de kook laat 20 minuten sudderen.
  6. Voeg de seizoensgroenten (bijvoorbeeld kool) toe en kook nog eens 10 minuten, voeg de spinazie op het laatste moment toe
  7. Maak de soep af met een kneep citroen, dan proeven en bijkruiden indien nodig.
  8. Verdeel over de kommen en bestrooi met overgebleven gesnipperde kip, en strooi er peterselie en vers gemalen peper over.
Hier heb ik geen kippenvlees in de soep omdat ik zo dom was om het pannetje op de tuintafel te zetten. De buurtkatten wisten wel hoe ze de deksel eraf konden krijgen. Ze moeten ervan gesmuld hebben, want het was schoon op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten