zondag 10 februari 2013

Eenvoudige Javaanse bami goreng


Of dit nu specifiek Javaans is, weet ik niet, maar deze bami maakten wij op de cursus Indonesisch koken van Edmé, die Javaanse roots heeft.

Ingrediënten:
  • 1 pak bami (2 à 3 personen)
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • Halve kool (witte- of spitskool)
  • 2 teentjes knoflook
  • beetje oestersaus
  • 2 maggiblokjes*
  • 1 el kecap manis (Merk ABC - heel anders dan Conimex)
  • half pond gehakt, of kipfilet, of garnalen.

Bereiding:

  1. Water koken, bami erin en bereiden zoals op de verpakking staat. Daarna afgieten en een klein beetje olie door de bami doen zodat ze niet gaat plakken.
  2. Kwart ui, knoflook, oestersaus en maggiblokjes vijzelen.
  3. Overige ui, prei en kool in reepjes snijden.
  4. Olie in de wok doen, de gevijzelde boemboe fruiten, overige ui erin en ook meefruiten.
  5. Gehakt rul bakken, zo nodig extra olie toevoegen..
  6. Kool en prei erdoor scheppen, even meefruiten, kecap erbij en als laatste de bami erdoor. Op smaak afmaken met peper en zout.
* In de Indonesische, Surinaamse en Chinese keuken worden heel veel van die ouderwetse vierkante maggiblokjes gebruikt. Een tijd lang verguisd door de goedbedoelende thuiskok omdat er mononatriumglutamaat in zit, maar nu blijken ze weer helemaal modern, umami te zijn,  een smaak die je thuis alleen met een duizendjarige bouillon zou kunnen krijgen.




Geen opmerkingen: