donderdag 28 maart 2013

Jamie's 15 minutes pompoensoep met kastanjegnocchi en pancetta


Mijn no meat monday is gelukt, op de pancetta na. Wat dat betreft ben ik een spekjes-meatless- mondayer.

Ingrediënten soep:
1 bosje lente-uitjes
4 à 5 takjes rozemarijn
1 rood chilipepertje
1 kippenbouillonblokje
1 kleine flespompoen
3 middelgrote wortels
1 blik kikkererwten van 400 gram
olijfolie 
Ingrediënten gnocchi:
100 gr gekookte kastanjes (vacuum verpakt)
100 gr meel
1 kippenbouilonblokje
Ingrediënten verder garnituur:
8 plakjes pancetta
10 salieblaadjes
nootmuskaat 
Parmezaanse- Goudse- of Cheddar kaas

Zet klaar:
Waterkoker met water, keukenmachine, staafmixer, grote soeppan, kookpan voor de gnocchi en een koekenpan voor de pancetta.

Bereiding soep:
  1. Snij de uiteinden van de lente-uitjes, snijd ze in een paar stukken en doe ze in de keukenmachine samen met het bouillonblokje, de rozemarijn en de chilipeper. Maak fijn en schep de inhoud met behulp van een pannenlikker in de soeppan met een een beetje olijfolie. Zet op een middelhoog vuur.
  2. Snij het steeltje van de pompoen en snij de pompoen doormidden, gebruik alleen het gedeelte zonder de pitten. Bewaar de andere helft voor een andere keer. Snij de ongeschilde pompoen in blokjes en doe ze in 2 à 3 gedeelten in de keukenmachine. Hak ze fijn en schep over in de soeppan. 
  3. Doe hetzelfde met de wortels.
  4. Leeg de inhoud van het blikje kikkererwten in de pan. Voeg een liter kokend water toe, roer door, leg de deksel op de pan en zet het vuur hoog.
Vul de waterkoker weer. Zet de koekenpan op laag vuur en leg de plakjes pancetta erin.

Bereiding gnocchi:
  1. Doe in de keukenmachine de kastanjes, het meel, de peper (je hoeft de machine niet eerst schoon te maken). Doe beetje bij beetje 1 dl koud water erbij en laat de machine lopen tot het deeg een bal vormt. Verdeel het deeg in 2 porties. Maak van elke portie op een bebloemd oppervlak een 'worst' van het deeg van ongeveer anderhalve centimeter dik. Snij de worst in stukjes van een centimeter. Leg de gnocchi in de pan met kokend water en laat ze in ca. 6 minuten gaar worden. Ze komen dan boven drijven. Haal ze er met een schuimspaan uit.

Haal de soeppan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Maak af op smaak en zet terug op een laag pitje.

Leg de salieblaadjes in de koekenpan bij de pancetta. (Als er veel vet vanaf is gekomen, verwijder dat dan eerst). Bak ze crispy op middelhoog vuur. Meng en breek de pancetta in stukjes, Voeg de uitgelekte gnocchi toe. Meng ze en laat ze in een paar minuten de smaak van de pancetta en salie opnemen.

Serveer de soep in kommen en garneer met de pancetta, salie en gnocchi.
Rasp er wat nootmuskaat en kaas over.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten