maandag 4 maart 2013

Mexicaans varkensvlees Carnitas



Net zolang gewacht tot ik weer een slow cooker had. Dit Mexicaanse streetfood stond al lang op mijn tot do lijstje. In Mexico zie je de stalletjes op de markten en aan de andere kant van de grens heet het pulled pork. Het kan natuurlijk ook in een gewone pan klaargemaakt worden. Dan moet er wel voldoende vocht bij.


Ingrediënten:
1 kilo varkensvlees van de schouder zonder bot (of 2 1/2 pond met bot), hier heb ik van het Iberico varken gebruikt.
Zout en versgemalen zwarte peper
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel olijfolie
1 ui, grof gehakt
4 teentjes knoflook , fijngehakt
1 jalapeno, ontpit, fijngesneden of verkruimeld gedroogde  peper
1 sinaasappel, in tweeën gesneden


Voorbereiding:

Spoel de ​​varkensschouder af en dep droog . Zout en peper royaal. Meng de oregano en de komijn met olijfolie en wrijf over het varkensvlees. Leg het vlees in een slow cooker en bedek met de ui, knoflook en jalapeno of iets anders pittigs als verkruimeld pepertje of tabasco.. Knijp dan het sap van de sinaasappel en voeg de twee helften toe. Dek af en laat en zet op stand hoog. Na een uur of 6 is het gaar.
Zodra het vlees gaar is, uit slow cooker halen en iets af laten koelen alvorens het vlees met twee vorken uit elkaar te trekken.

Bereiding:
Leg de carnitas in het midden van de oven onder de gril. Het vlees moet boterzacht blijven maar met hier en daar een krokant kantje,
Of verwarm plantaardige olie In een grote bakpan, op hoog vuur. Druk op de Carnitas in de olie en bak tot krokant aan de ene kant.
Serveer met de usual suspects: tortillas, pica de gallo, guacamole, sla.

Voor de pica de gallo meng je kleingesneden tomaat, ui, groen pepertje en koriander door elkaar en maak af  met limoensap, peper en zout.





Recept van Food network

2 opmerkingen:

Clementine zei

En ? Was het lekker ?
Een keer raden. Ik had het toch gisteren aan de telefoon over een recept van Nigella dat ik ging klaar maken ? Dat was ook met varkensvlees heel lang op zacht vuur in de oven, met kummel en knoflook. Binnenkort op mijn blog.

Jannie zei

Ja, het was heel lekker. Echt comfortfood De tweede portie, die ik in de diepvries bewaard had, was ook lekker. In de koekenpan in een beetje olie aangebakken, zodat ze een lekker vet en knapperig korstje kregen.