dinsdag 5 maart 2013

Linzen met pompoen en feta


Vorige week Dan Buettner gezien bij Ivo Niehe? Waar en waarom zijn er gebieden in de wereld waar de mensen gezond en fit over de 100 worden? Deze onderzoeker en een team van wetenschappers van National Geographic vonden 5 van deze plekken op de wereld, die ze the blue zones noemen: een berggebied in Sardinïë, in Okinawa, in Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria, en bij de Methodisten ergens in Californië. Blijkt dat slechts 10% van je genen verantwoordelijk is voor je gezondheid. Hoe ze het doen?
  1. Niet sporten, maar bezig zijn. In de tuin, in de keuken met de hand alles snijden, traplopen, wandelen.
  2. Eet aan tafel en stop je niet vol. Eet minder calorieën. Neem een kleiner bord.
  3. Eet vooral plantaardig, neem bonen, rijst en tofoe als basis. Neem elke dag een handje noten.
  4. Zet een fles rode wijn op de eettafel. Drink elke dag 1 of 2 glazen rode wijn.
  5. Heb elke ochtend een plan voor de dag: kleinkinderen, een taal leren, ga een nieuwe uitdaging aan.
  6. Haast je niet. Plan 15 minuten te vroeg te zijn. Verminder lawaai om je heen. Beperk tv, radio, computer.
  7. Verdiep je spirituele betrokkenheid, ga op zoek naar een nieuwe spirituele of religieuze traditie.
  8. Maak gezin prioriteit. Familierituelen, zondagdiners, wandelen.
  9. Kies de juiste mensen om u heen, die dezelfde waarden delen.

Ik begin de week al goed met een Meatless Monday. Vooraf een glaasje wijn en een handje ongezouten nootjes. Ik word 100. En zonder Alzheimers, zoals ze in Amerika zeggen.

 Ingrediënten:
100 gr du Puy linzen
400ml groentebouillon
olijfolie
200g pompoen, in blokjes gesneden
½ rode ui, in dunne plakjes
snufje chilivlokken
1 theelepel gemalen komijn
50g feta kaas, verkruimeld
½ bosje peterselie, fijngehakt 

Bereiding:
Kook de linzen in de bouillon gaar, ongeveer 15-20 minuten, laat ze uitlekken.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een anti-aanbak koekenpan. Voeg de pompoen en zout en peper toe en bak zachtjes gedurende 5 minuten.(Of rooster ze in de oven).Voeg de uien en chili toe en blijf bakken tot de pompoen goudkleurig en gaar is, ongeveer nog 5 minuten. Doe de komijn erbij.Voeg de linzen toe en meng. Roer de peterselie erdoor  en strooi de verkruimelde feta erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen