maandag 1 juli 2013

Kippenlevertjes met spek, uien, knoflook en sherry


Ja, het is echt iets uit de vorige eeuw, maar er is niets mis mee, als je de levertjes maar bij de biologische slager koopt. En het is gewoon erg lekker.

Ingrediënten:
500 g kippenlevers van biologische kippen
150 g ontbijtspek
2 middelgrote uien,
2 knoflooktenen
2 borrelglazen medium dry sherry
 ± 50 g roomboter

Drie dingen zijn belangrijk bij kippenlevers. Ten eerste: de lever is in het lichaam de opslagplek van allerlei narigheid, vandaar de tip om kippenlevers te kopen van biologische. Ten tweede: goed schoonmaken. Dat betekent het verwijderen van zeentjes en vliesjes en alles wat er groenig uitziet. Ten derde: niet te lang te bereiden, ze moeten van binnen nog wat roze zijn.

Truc om de levers zacht en mals te houden: eerst heel eventjes koken in water.

Bereiding: 
  1. Snipper de uien en knoflook. Snij het spek in stukjes. Spoel de levers af onder de kraan en maak schoon als hierboven beschreven. Doe ze in een pan met koud water en laat met deksel erop aan de kook komen. Laat een minuutje doorkoken en giet dan meteen af in een vergiet.
  2. Doe intussen een flinke klont roomboter in een warme koekepan en fruit de uien en de knoflook in de bruisende boter circa 7 minuten.
  3. Voeg op het laatst het spek toe en nog wat boter zodat het niet te droog wordt.
  4. Dan de gekookte levers erbij en eventueel weer wat boter.
  5. Schep om, voeg een half glas water toe, schep weer om en giet er tenslotte twee borrelglazen sherry bij.
  6. Zet het vuur zacht en laat eventjes stoven, vooral niet te lang. Proef en voeg peper uit de molen toe en indien nodig wat zout.
Recept van Juliet Deijmann , kookboekhandelaar in Amsterdam. Zij adviseert de retro combinatie met zelfgemaakte appelmoes en gekookte aardappels of rijst. Of ook lekker spaghetti met een groene salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten