dinsdag 13 augustus 2013

Kipblokjes met blauwe kaas en sherry

Kip met blauwe kaassaus en sherry
Was heel lekker. Mag ook wel want dit recept om thuis te maken  is van topkok met 3 Michelin sterren Martin Berasategui uit Spaans Baskenland. Het lijkt me ook lekker met kalfsvlees.

Ingrediënten
Voor de saus:
15 gr roomboter
60 gr gehakte ui
30 gr gehakte bleekselderij
25 gr amontillado of sherry
200 gr slagroom
85 gr blauwe kaas op kamertemperatuur
peterselie en kervel
peper en zout
Voor de kippenblokjes:
4 kippendijen zonder bot en zonder vel 
Verder:
15 piquillo paprikaatjes (uit pot) of verse snack/zoete paprika’s
1 teen knoflook

Bereiding:
  1. Begin met de saus. Smelt de boter in een klein pannetje, voeg de ui en bleekselderij toe en fruit 8 minuten tot de groenten zacht zijn.
  2. Voeg de sherry of amontillado toe en laat 3 minuten licht inkoken.
  3. Voeg de slagroom toe en laat onder voortdurend roeren inkoken (ongeveer 5 minuten) zorg dat de saus niet aan de pan plakt.
  4. Breek de kaas in stukjes en laat ze in de slagroom oplossen.
  5. Strooi er peper en zout over, voeg de peterselie toe, roeren en opzij zetten.
Verder:
  1. Snij het kippendijvlees in blokjes van ongeveer 3x3 cm.
  2. Bestrooi met peper en zout en bak ze in een koekenpan met antikleeflaag in een klein beetje olijfolie.
  3. Bak ondertussen in een andere pan de gehakte knoflook en de paprikaatjes aan beide kanten.
  4. Doe de kipstukjes over in een ovenschaal, leg de paprika's er tussen en giet de warme kaassaus erover.
  5. Zet 3 minuten in een oven op 180ºC.
  6. Bestrooi met peterselie.
Je kunt de schotel zo voorbereiden, dat hij in 3 minuten op tafel staat:
Bereid de saus t/m punt 3
Bereid het vlees met de paprika's t/m punt 4

Afmaken van de schotel:
Verwarm de oven op 180ºC en zet de schaal 3 minuten in de oven.
Verwarm intussen de saus en roer er van het vuur af de kaas door. Zet eventueel nog even op het vuur.
Haal de kip uit de oven en giet er de warme saus over. Bestrooi met peterselie.



Recept van chefkok Martin Berasategui van het met 3 Michelin sterren bekroonde toprestaurant Martin Berasategui in San Sebastian.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen