vrijdag 9 augustus 2013

Rode biet en prei met walnotendressing van Ottolenghi

Bietjes en prei met walnotendressing van Ottolenghi

Uit het boek Jeruzalem van Ottolenghi:

Ingrediënten:
4 middelgrote rode bietjes
4 dunne  preien
15g koriander, grof gehakt
25g rucola
granaatappelpitjes (optioneel)
100g walnoten, grof gehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel chili vlokken
4 el appelazijn
2 el tamarinde water (of citroensap met 2 tl bruine suiker)
1/2 theelepel notenolie
2 1/2 el arachideolie
1 theelepel zout


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220C

  1. Wikkel de bieten individueel in aluminiumfolie en zet ze in de oven gedurende 60-90 minuten, afhankelijk van hun grootte. Als ze gaar zijn kan je er gemakkelijk met een scherp mesje insteken. Haal uit de oven en zet apart om af te koelen. Eenmaal genoeg afgekoeld om te verwerken, schil je de bieten en snijd ze in wiggen. Doe in een kom en zet opzij.
  2. Leg de prei in een middelgrote pan met gezouten water, breng aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken, tot ze net gaar zijn. Kook ze zachtjes en laat niet meer aan de kook komen, anders zullen ze uit elkaar vallen. Of gaar ze 12 minuten in de magnetron in een beetje water. Giet af en spoel ze af onder koud water en snijd elke prei in 3 kleinere stukken en dep ze droog. Controleer of de buitenste bladeren niet draderig zijn, verwijder ze dan. Breng over in een aparte kom, meng niet met de bietjes.
  3. Terwijl de groenten opstaan, meng je alle ingrediënten voor de dressing  en laat ze ten minste 10 minuten rusten zodat alle smaken samen komen. De dressing is vrij zuur: 6 eetlepels zuur op 3 eetlepels olie. Het is verstandig om te beginnen met minder azijn.
  4. Verdeel de helft van de walnotendressing over de bieten en de andere helft over de prei.  Proef op zuur en zout. 
  5. Schik de salade, plaats het meeste van de rode biet op een serveerschaal, daarop wat rucola, dan de prei, vervolgens de resterende bietjes. Strooi de granaatappelpitten erover, en serveer direct.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten