zondag 11 augustus 2013

Libanese shoarma van rundvlees


De Libanese keuken geldt als de meest verfijnde van de Arabische wereld. Shoarma is daar streetfood en vind je op elke hoek van de straat. Meestal lamsvlees en wat het zo lekker maakt is dat de bovenste laag aan het spit van een speciaal soort zacht schapenvet is uit de kont van het schaap, dat het als een soort reserve met zich meedraagt, zoals de kameel zijn bult. Het vet loopt over de rest van vlees aan het spit waardoor alle laagjes vlees een beetje van het vet meekrijgen.



Als dit vet niet verkrijgbaar is, kiest men thuis voor rundvlees.

Dit recept is een bewerking van het Midden-Oosten Restaurant door Sima Osman Yassine.

Ingrediënten:
1 kg malse runderlapjes in reepjes gesneden
1/2 kopje appelazijn
1/2 kopje olijfolie
Specerijen mengsel:
1 theelepel elk van
gemalen nootmuskaat,
gemalen kardemom,
kaneel,
gemalen komijn,
gemalen kruidnagel,
gemalen piment,
gemalen zwarte peper,
1/4 tl gemalen mastiek (of laat anders weg) 
zout.
Tarator (tahin)saus:
1/2 kop tahin 
snufje zout,
3 teentjes geperste knoflook,
1/2 kop citroensap,
1/2 kopje water.
Garnering::
 peterselie
sla
1 ui,
3 grote tomaten
1 zak Libanees klein pitabrood

Voorbereiding 1 dag van tevoren:
Meng in een kleine kom alle kruiden specerijen. 
Maak de mastiek of mistica in een vijzel met het zout poederfijn. Voeg de andere specerijen toe en vijzel de kruiden goed.
Meet in een grote kom de azijn af en vervolgens de olijfolie. Klop goed, voeg de kruiden toe en klop alles goed door. Voeg het vlees toe en draai het met twee houten lepels een ​​paar keer om zodat alle stukjes goed gemarineerd worden. Laat de kom, afgedekt, een nacht in de ijskast staan.

Bereiding:
Taratorsaus:
Pureer de knoflook met het zout in een vijzel, voeg de tahin al roerend met een houten lepel, voeg het citroensap en het water geleidelijk. Proef en pas de kruiden, het toevoegen van meer water of citroensap of knoflook of tahin naar smaak aan.
Vlees:
Verhit een grote koekenpan, voeg wat olie toe en bak de reepjes op hoog vuur gedurende 2 of 3 minuten tot ze bruin worden. Je kan ook gebruik maken van een barbecue in een  geperforeerde barbecue pan en het toevoegen van extra olie overslaan.

Serveer direct met tarator saus, warm pitabrood, gesneden tomaten, uien, sla, peterselie, augurken of Libanees zoetzuur.

1 opmerking:

Clementine zei

Daar moet mijn fattouche salade bij die ik pas gemaakt heb (komt nog op mijn blog)