zaterdag 17 augustus 2013

Vietnamese garnalen met karamelsaus en citrusdressing





De foto is mislukt, maar ik maak het vast en zeker nog wel een keer, want het was lekker.
Het recept stond in de Allerhande en is van Julius Jaspers, topkok en kookboekenschrijver die al 20 jaar in Vietnam komt.
Ingrediënten:
4 el kristalsuiker
1 rode peper
1 el Nuoc Mam (vissaus) 
2 rode uien
1 limoen, schoongeboend
2 el rijstazijn 
1 el Thaise zoete chilisaus 
500 gr  reuzengarnalen 
2 el arachideolie
1 teen knoflook, fijngesneden
1 kropsla, buitenste bladeren verwijderd
15 gr (thaise) basilicum, blaadjes in reepjes
50 g ongezouten pinda's 

Bereiden:
  1. Doe de suiker in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin. Snijd ondertussen het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in heel kleine stukjes. Blus de karamel voorzichtig af met 100 ml water. Breng aan de kook en laat de gestolde karamel in het water smelten. Voeg de peper en vissaus toe, laat 1 min. doorkoken en haal van het vuur.
  2. Snijd de uien in flinterdunne halve ringen en doe in een kom. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, sap, de rijstazijn, chilisaus en zout toe aan de ui.
  3. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Verhit de olie in een wok. Voeg de knoflook en meteen daarna de garnalen toe en roerbak 2 min. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 1 min. Neem van het vuur.
  4. Haal de blaadjes sla los en verdeel over een grote platte schaal. Verdeel de ui met citrusdressing en de garnalen met saus erover. Bestrooi met het basilicum en de pinda's.

Geen opmerkingen: