zondag 11 mei 2014

Eendenborst geglaceerd met soja en oestersaus op paksoi met sinaasappel en zoete aardappel

Eendenborst met soja, paksoi en sinaasappel

Ingrediënten
3  tamme eendenborst
2 el sojasaus
2 el oestersaus

4 stronkjes mini paksoi of anders gewone paksoi
4 el olijfolie

3  middelmaat zoete aardappels


Voorbereiding:
Paksoi
Snijd de stengels van de paksoi los maar laat het blad er aan zitten. Blancheer de stengels 1 minuut in kokend water met zeezout. Spoel ze direct af met koud water. Dep ze droog met keukenpapier. Vouw het blad over en rondom de stengel. Bestrijk ze met olijfolie. Bewaar voor de eindbereiding.Geroosterde zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de zoete aardappels en verpak ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Gaar ze 45-60 minuten in de oven. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel. Maak de folie los en laat de aardappels iets afkoelen (circa 5 minuten) tot je ze gemakkelijk kunt hanteren. Snijd de aardappels in parten.
Of sneller: pof ze in de magnetron.
Bewaar ze voor de eindbereiding

Bereiding: 
Eend
  1. Haal de eendenborsten minstens 15 minuten voor het bakken uit de koelkast. Maak de eendenborst schoon door de zeentjes weg te snijden. Snijd het vet van de eendenborstfilets tot aan de vleeskant kruislings in. Verhit een antiaanbakpan en leg de eendenborsten met de vetkant naar beneden in de pan. Bestrooi de eendenborstfilets met een beetje zeezout en zwarte peper. 
  2. Bak het vel op middelhoog vuur in circa 5 minuten krokant, draai de eendenborsten om en bak de vleeskant bruin. 
  3. Schenk het vet door  een zeefje in een schone bakpan en bewaar voor de zoete aardappels. 
  4. Zet het vuur laag, schenk de sojasaus en oestersaus bij de eend, bestrijk de eend ermee en laat de eendenborsten nog 2-3 minuten in de saus garen tot ze rosé zijn. Of zet ze een minuut of vier in de voorverwarmde oven op 80gr.
  5. Laat het vlees circa 3 minuten rusten in de pan (op de vetkant) of in aluminiumfolie.


Zoete aardappels
Bak of rooster de zoete aardappelparten in circa 3-4 minuten goudbruin in het overgebleven bakvet van de eend. 

Paksoi
Verhit intussen een grillpan. Bestrijk de paksoi met olie en gril circa 1 minuut aan één zijde, druk ze hierbij met een spatel plat in de pan.

Opmaak bord
Leg drie stukjes paksoi kruislings op elkaar in het midden van platte ronde borden. Trancheer de eend en leg 3 stukjes eend op de paksoi. Leg daar twee stukjes paksoi op en daarop weer 2 stukjes eend.  Lepel de sinaasappelsaus in een cirkel omheen. Serveer er een part zoete aardappel naast.

Wijn:
Drink er een Hongaarse of Franse Merlot bij

Recept van Angelique Schmeinck uit Impress your Friends.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten