vrijdag 28 november 2014

Knolselderij-kastanje-paddenstoelensoep zonder mieren


Knolselderij-kastanje-paddenstoelensoep

Een herfstwandeling in het bos, daar deed deze soep me aan denken. Je verwacht dat elk moment een miertje over de rand komt klauteren. Maar ik ben Redzepi niet, van restaurant Noma, dat al vier jaar achterelkaar tot het beste restaurant van de wereld is uitgeroepen. Hij gebruikt mieren om gerechten zuur te geven en vindt ze zelfs beter dan citroen. Of hij serveert ze op een bol crème fraîche om te verhinderen dat ze weglopen.
En voor wie deze mier-loze soep een teleurstelling is, vanaf januari volgend jaar gaat Jumbo insectenproducten verkopen. 

Ingrediënten voor 4 personen
olijfolie
1 stengel bleekselderij, in boogjes
1 dunne prei, in ringen
2 tenen knoflook, in plakjes
naalden van 2 takjes rozemarijn, fijngesneden
2 cm gemberwortel, fijngesneden
een snuf chilivlokken
400 g gepelde tamme kastanjes, grof gehakt, of vacuüm verpakte kastanjes
400 g knolselderij, in dobbelstenen
ongeveer 1,2 liter hete paddenstoelenbouillon (van blokjes)
4 sneden oud (zuurdesem)brood, in grove stukken

Bereiding:
  1. Schenk een scheut olijfolie in een soeppan en fruit hierin zachtjes de knoflook, ¾ van de rozemarijn, gember, chilivlokken en een snuf zout. Fruit de bleekselderij en prei 10 minuten mee.
  2. Voeg de kastanjes, knolselderij en bouillon toe, breng aan de kook en laat zachtjes 30 à 40 minuten pruttelen.
  3. Bak de stukjes brood al omschuddend krokant in wat olijfolie.
  4. Hussel er op het laatst de rest van de rozemarijn en wat zout door. Zet een staafmixer in de soeppan en pureer tot het een gebonden, maar nog een beetje grove soep is. Leng zo nodig aan met nog wat bouillon. Proef en maak de soep op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Serveer met de croutons en een extra sliertje olijfolie.Tamme kastanjes (castanea sativa) zijn, anders dan wilde, wel eetbaar. Hun bolsters zijn harig, als opgerolde egeltjes. De noten zijn platter en hebben een puntje waaruit een pluimpje groeit. Zet om ze te pellen met een scherp mesje een kruisje in de platte kant en rooster ze 10 à 15 minuten op een rooster in de oven (of op de barbecue) of kook ze 3 à 5 minuten in een pan met water.

Recept van Janneke Vreugdenhil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten