zondag 30 november 2014

Siciliaanse tonijn met amandelkorstje.


Tonno a sfincione heet dit Siciliaanse gerecht. Sfincione of sfinciuni is de Siciliaanse pizzabodem, die van een ander deeg gemaakt wordt dan in Napels. Het is eigenlijk een sponzig brood, een soort focaccia. Dus Tonno a sfincione is tonijn met de saus die over de pizza gaat.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 plakken tonijn
1 grote ui
500 gr gepelde tomaten
1/2 glas droge witte wijn
50 gr paneermeel (zelf gemaakt van verkruimeld en in de oven geroosterd brood)
1 takje munt
3 el olijfolie extra vergine
50 gr amandelen, geroosterd en gehakt
oregano
zout en peper

Bereiding:
In het Siciliaanse recept staat: 'leg de vis een uur in water met zout; haal hem er vervolgens uit en droog hem goed af.'
Goed, wij gaan niet 's morgens vroeg naar de vismarkt om vis die de afgelopen nacht gevangen is te kopen. Die van ons is komt van ver weg en is al lang niet bloederig meer en ligt zuurstofarm verpakt in een plastic schaaltje. Dus we kunnen gelijk beginnen.


  1. Bestrijk de vis met olie, peper en zout en leg in een schaal.
  2. Maak de tomaten in stukjes en leg ze in een ovenschaal; doe er de dun gesneden ui bij, een beetje zout, een snuf peper en een beetje oregano en meng alles door elkaar.
  3. Giet de wijn over de tonijn en en leg alles bovenop het tomatenmengsel.
  4. Bestrooi met het paneermeel-amandel-muntmengsel en laat in een oven op 180C in 25-30 minuten gaar worden.
Recept uit La Cucina Siciliana in 1000 Ricette.


Geen opmerkingen: