zaterdag 1 november 2014

Siciliaanse pasta uit de oven


Met een grote ovenschaal van 30 x 22 x 6 cm hoog heb je genoeg pasta voor de hele familie met opa en oma en de koude kant erbij. Hij is niet pikant, dus ook geschikt voor de kleintjes. Ik maakte hem met de helft van de ingrediënten in een schaal van 23 x 17 cm.
Hou rekening met een uur prutteltijd voor de ragù plus 30 minuten oventijd.

Voor de grote ovenschaal:
3 el olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1,2 kg rundergehakt
/2 tl gehakte oregano
1/2 tl gehakte tijm
1 laurierblaadjes
250 ml rode wijn
500 ml gezeefde tomaten
250 ml water
200 gr doperwten, diepvries
450 gr rigatonipasta
150 gr dun gesneden ham, in stukjes gescheurd
250 gr mozzarella, in grove stukjes
ongeveer 4 el geraspte Parmezaanse kaas plus wat extra om op te dienen.

Bereiding van de ragù:
  • Verhit de olie in een diepe koekenpan en sauteer de ui totdat die goudkleurig is. Voeg de  knoflook toe, sauteer tot het lekker begint te ruiken en voeg dan het gehakt toe. Bruin het gehakt boven een tamelijk hoog vuur, roer regelmatig om om het los te houden. Roer de oregano, tijm en laurier erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de wijn erdoor en zodra die is opgenomen, de gezeefde tomaten en het water. Dek af en laat een uurtje pruttelen onder af en toe roeren. Het moet een heerlijk losse ragù zijn, dus voeg en het eind van de kooktijd zo nodig wat extra water toe. 
  • Doe de doperwten erbij en haal van het vuur.

Verwarm de oven op 190C.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de rigatoni een paar minuten korter dan de instructies op het pak. Giet af.
Opbouw:

  1. Schep een paar scheppen van de ragù in de schaal.
  2. Voeg de helft van de pasta toe. Druk aan om het glad te maken.
  3. Schep de helft van de resterende ragù erop.
  4. Leg daarop alle ham.
  5. Verdeel de helft van de mozzarella erover,
  6. gevolgd door 2 el geraspte Parmezaanse kaas.
  7. Voeg de rest van de pasta toe en druk flink aan.
  8. Schraap de rest van de ragù uit de pan erop
  9. verdeel hierover de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas.

Zet 20-30 minuten in de oven, totdat de bovenkant hier en daar lekker knapperig begint te worden en goudbruin bij de randen. Schep er porties uit en serveer met extra Parmezaanse kaas.

Recept uit het kookboek La Dolce Vita van Tessa Kiros

Was wel smakelijk, ik denk dat iedereen het wel lekker vindt.

Handig om een voorraad vleessaus te maken en in te vriezen. Ik heb er al een paar keer plezier van gehad.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten