zaterdag 10 januari 2015

Boerenkoolsalade


Bij Jumbo zijn zakjes gemengde paarse en groene boerenkool te koop. Jonge boerenkool denk ik, want de blaadjes zijn vrij zacht. Dat vraagt natuurlijk om een salade want 'kale'is in: powerfood, barstensvol vitaminen en mineralen.

Ingrediënten voor 2 personen:
 100-150 gram gesneden boerenkool. Ga je uit van boerenkool aan de stronk die je rist en snijdt, reken dan op twee keer zoveel.
Peer
Verbrokkelde roquefort
Spekjes of confit de canard
Dressing:
2 eetlepels wittewijnazijn,
2 theelepels fijne mosterd,
3-4 eetlepels walnootolie of olijfolie
een heel fijngesnipperde halve rode ui.


Bereiding:
  1. Rauwe boerenkool is wel erg rauw. Het is lekkerder om de boerenkool even te blancheren.Leg de gesneden boerenkool in een vergiet (of slacentrifuge – kan je de kool gelijk droog centrifugeren), schenk er royaal kokend water over en spoel de kool na 2 minuten onder koud stromend water. Zo blijft de kool mooi groen. Laat de boerenkool daarna heel goed uitlekken.
  2. Meng de ingrediënten voor de dressing
  3. Schep de uitgelekte boerenkool (eventueel samen met ragfijn gesneden spitskool, rodekool of knolselderij-julienne) door de dressing en laat de kool zo'n 2-3 uur marineren, langer mag ook.
  4. Serveer de salade met partjes gegrilde peer, uitgebakken spekjes met veel spekvet of het hete vet van de confit de canard, verbrokkelde roquefort en plakjes gerookte eendenborst of leg de confit de canard ernaast.
Ik vond dat het alleen te eten was met véél heet spekvet of het hete eendenvet van de confit. Dan maar minder gezond.


Gebaseerd op een recept van Clara ten Houte de Lange.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten