dinsdag 26 mei 2015

Oosterse groenten met rundergehakt






Dit recept uit het boek ' Wat eten we vandaag?' 'lijkt een beetje....gewoontjes. Dat zegt Riejanne van de kookboekenwinkel Cook & Book uit Arnhem (achter de Primark). Maar inmiddels heeft zij het twee keer gemaakt en er gaat zeker een derde keer komen. En ja, het is inderdaad een vrij eenvoudige mix van groenten, gehakt en noedels (of rijst, da’s natuurlijk ook prima). Maar het is de combi van zoete ketjap, chilisaus en sambal badjak die dit gerecht onweerstaanbaar maakt. Dus: maak een grote wok vol, want er zal veel van gegeten worden (en de restjes laten zich prima invriezen, zo kan ik inmiddels uit ervaring melden)!

En ik ben het er helemaal mee eens. De eerlijk gezegd lekkerder (udon)noedels van tarwe heb ik vervangen door koolhydtaatarmere noodles van zoete aardappel en ik heb er anderhalve eetlepel sambal badjak van gemaakt.



Ingrediënten voor 3-4 personen:
350 gr sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
150 gr (udon)noedels
1 eetlepel plantaardige olie
1 ui, in dunne halve manen
1 rode puntpaprika, in blokjes
250 gr champignons, in kwarten
350 gr mager rundergehakt
1 volle theelepel sambal (badjak) of meer naar smaak
3 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels zoete chilisaus
gebakken uitjes (kant en klaar, quelle horreur!)
(zee)zout en versgemalen (zwarte) peper

Bereiding:
  1. Kook de boontjes in gezouten water in ongeveer 9 minuten bijna gaar. Giet af en zet even apart tot gebruik. Datzelfde geldt voor de noedels: kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd (in mijn geval: 5 minuten), giet ze af en roer er een heel klein beetje plantaardige olie door (anders gaat de boel enorm aan elkaar plakken).
  2. Verhit de olie in een grote wok en fruit hierin de ui rustig aan (ongeveer 5 minuten). Voeg de paprika en de champignons toe en wok deze 5-6 minuten mee. Zet het vuur wat hoger, doe het gehakt in de wok en bak dit rul. Voeg uiteindelijk de sperziebonen en de noedels toe en breng het gerecht op smaak met zout, peper, ketjap, chilisaus en sambal. Bestrooi met wat gebakken uitjes en serveer direct.

Geen opmerkingen: