maandag 1 juni 2015

Bladerdeegtaartje met ricotta, sperziebonen en basilicum

La sfogliata di ricotta e fagiolini al basilico

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
50 gr Parmezaanse kaas
1 ei
4 plakken mortadella bologna
500 gr ricotta
200 gr sperziebonen
1 bosje basilicum
peper en zout



Bereiding:

  1. Kook de sperziebonen 10 minuten in kokend en gezouten water. Giet af en laat afkoelen. Snijd ze vervolgens in piepkleine stukjes.
  2. Scheid het eiwit van het eigeel. Meng de ricotta met een snuf zout, versgemalen peper, de Parmezaanse kaas, het eiwit, de sperziebonen en een dozijn kleingesneden basilicumblaadjes.
  3. Rol het bladerdeeg op het papier uit en vouw het even dubbel om het midden te zoeken.
  4. Schep op het midden van de ene helft van het bladerdeeg een kwart van de ricotta. Smeer uit ter grootte van de plak mortadella.
  5. Dek de ricottalaag af met een plak mortadella en ga zo door met de rest van de ingrediënten.
  6. Bedek de taart met het overige deel van het bladerdeeg, en zorg dat er geen luchtbel in zit. Snijd de bladerdeeg bij en plak de randen vast met water. Maak van het afsnijdsel eventueel een figuur om de taart te versieren. Bestrijk met wat water losgeklopt eigeel.
  7. Leg de taart incl. het bakpapier op een bakblik en bak op 200C in 35 minuten gaar.
De taart kan zowel lauw als koud gegeten worden.




In het recept staat dat je moet beginnen met een laag ricotta. Het lijkt me beter om met een plak mortadella te beginnen want de bodem was nu nog een beetje zacht.
De taart is behoorlijk machtig. Je kunt er ook nog plakjes van snijden voor een aperatief.


Recept uit Sale & Pepe.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen