maandag 13 november 2017

Indiase Eieren in Kerrie-Tomatensaus Ande Ki Kari



Een klassiek Indiaas gerecht. Hardgekookte eieren gehuld in een tomatensaus gekruid met kardemom, komijn en kaneel. De saus kan je een dag van tevoren klaarmaken. Was lekker. Het lijkt veel werk maar het valt reuze mee - als je alle specerijen in huis hebt. Reken wel met de wachttijd, in totaal is de bereiding een uur en een kwartier. Voor de tomatenpulp zou je tomatenblokjes kunnen nemen.

Ingrediënten voor 4 personen:
8 grote eieren, op kamertemperatuur
3 à 4 middelgrote rijpe tomaten, dwars doorgesneden
3 el ghee, boter, saffloer- of druivenpitolie
3 el kokosolie
 2 kop fijn gehakte uien
6 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt
2 el geraspte verse gember
1/2 tl komijnzaad
1 kaneelstokje
8 kardemom peulen, licht gekneusd met het lemmet van een mes
2 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kurkuma
1/4 tl rode pepervlokken
1/4 tl gemalen zwarte peper
2 tl zeezout
125 ml kokend water
1 à 2 tl garam masala, naar smaak
3 el fijn gehakte koriander
Voor erbij eventueel yoghurt, basmatierijst, naanbrood.

Bereiding:

  1. Kook de eieren hard in 9 à 10 minuten.Koel ze af en koud water, pel ze en leg ze apart.
  2. Leg een blokrasp met de grove rasp naar beneden op een schaal. Rasp de tomaten zodat de pulp in de schaal valt.Gooi het vel weg. Meet 2 (cappuccino) koppen tomatenpulp af.
  3. Verhit de ghee (of boter of olie) en de kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Roer er de ui door en bak ze donkerbruin in 15 à 20 minuten, constant roerend.
  4. Schuif de uien opzij en voeg  knoflook, gember en komijnzaad toe, bak aan tot het geurt in 2 minuten. 
  5. Voeg de kaneel en kardemom toe en bak nog een minuut.
  6. Roer er de gemalen koriander, komijn, kurkuma, rode pepervlokken en zwarte peper door en vervolgens het tomatenpulp. Kook, voortdurend roerend, tot de saus dik is en begint te schiften, ongeveer 10 minuten.
  7. Voeg zout en kokend water toe. Draai het vuur lager en laat de saus afgedekt sudderen tot de saus dik en glanzend is, 7 tot 12 minuten. Haal de pan van het vuur en laat, met deksel, nog 20 minuten rusten zodat de smaken versmelten.
  8. Wanneer het klaar is om op te dienen, snij je de eieren door de lengte. Verwarm de saus opnieuw op laag vuur, roer er de garam masala door en leg voorzichtig de eihelften in de saus.Verwarm net genoeg op om de eieren op re warmen. Strooi er koriander over en serveer desgewenst met yoghurt en rijst of platbrood.


Recept van Melissa Clark, dat zij baseerde op het recept uit Julie Sahni's kookboek Classic Indian Cooking.






1 opmerking:

Clementine zei

Datzelfde recept heb ik ook gemaakt : http://theblogdeclementine.blogspot.fr/2017/04/ande-ki-kari-oeufs-durs-en-sauce-tomate.html
Vaak zie ik ervan af als de lijst ingredienten te lang is, maar hier waren het vrijwel allemaal de kruiden en die had ik allemaal in huis. Was inderdaad erg lekker.