zaterdag 27 april 2019

De originele Kip-kerriesalade, de Coronation Chicken




Een mooie oranjish salade die best op onze Koningsdag geserveerd mag worden.

De origine van onze kipkerriesalade van de supermarkt is de Indiaas geïnspireerde Coronation  Chicken die op
2 juni 1953 geserveerd werd tijdens de lunch op de Kroningsdag van Queen Elisabeth II.


Ingrediënten voor de originele Coronation Chicken:
2 grote kippenborsten zonder vel gepocheerd en in stukjes gesneden 
1 eetlepel extra vierge olijfolie 
2 eetlepels witte ui (of 1 sjalotje) fijngehakt 
1 laurierblaadje 
2 theelepel kerrie poeder 
1 theelepel dubbel-geconcentreerde tomatenpuree 
60 ml rode wijn (1/4 kop) 
60 ml water (1/4 kop) 
1 eetlepel citroensap 
1/4 tl bruine suiker 
250 gr mayonaise (1 kop) 
250 gr crème fraîche (of ongezoete slagroom) (1 kop) 
1 eetlepel gedroogde abrikozen fijngehakt 
Zout en peper 
3 eetlepels geroosterde amandelschilfers (optioneel) 

Bereiding:

  1. Verwarm de extra vierge olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, laurier en kerriepoeder toe en bak voorzichtig gedurende 2 minuten. Voeg de tomatenpuree, rode wijn en water toe en breng aan de kook. Voeg het citroensap en een snufje suiker toe en breng op smaak met zout en vers gemalen zwarte peper. Laat 2 minuten sudderen, tot de saus enigszins is ingedikt en haal dan van het vuur. Je kunt de saus nog zeven. Laat afkoelen. 
  2. Meng in een grote kom de bereide saus met de mayonaise, crème fraîche en fijngehakte abrikozen. Voeg de stukjes kipfilet toe en meng voorzichtig alle ingrediënten. Garneer eventueel met geroosterde amandelvlokken. 
  3. Serveer de kroningskip met een salade, rijst of als vulling voor aardappelen en sandwiches. 

Ik las nog een hele snelle shortcut van deze salade. Meng blokjes gekookte kip (of een restje) door mango yoghurt en roer er wat  kerriepoeder door.

In 2012 creëerde Heston Blumenthal ter gelegenheid van Her Majesty's diamanten jubileum een variatie op de Coronation chicken, de  Diamond Jubilee chicken met meer specerijen, yoghurt, appel, walnoot en granaatappel.


Geen opmerkingen: