vrijdag 3 mei 2019

Birmese Kipsalade



Maak deze salade bijvoorbeeld van een rest gebraden of gegrilde kip. Volgens Culy wil je na deze Aziatische kipsalade nooit meer een andere eten. Nou ja..


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 500 gram gebraden  kip, met 2 vorken uit  elkaar getrokken.
  • 300 gram witte kool, gesneden
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 1 groene chilipeper, in flinterdunne ringen
  • Handje verse koriander, fijngehakt
  • Handje verse muntblaadjes, fijngehakt
  • Een handvol pinda’s
  • 1 sjalot, in dunne ringetjes
  • Peper en zout
De sjalotten-olie:
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 grote sjalotten, gepeld en in dunne ringetjes
De dressing:
  • 2 eetlepels sjalottenolie
  • Het sap van 2 à 3 limoenen
  • 2 eetlepels vissaus (evt. meer naar smaak)
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
  • Een snuf zout

Bereiding:
Sjalotten-olie en gebakken uitjes:

  1. Pel de 3 sjalotten en snijd ze in flinterdunne ringetjes. Verhit de zonnebloemolie in een pannetje op medium tot hoog vuur en voeg de sjalotten toe. Doe er een snuf zout bij en laat de sjalotjes in 10 minuten goudbruin en knapperig bakken. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op een dubbele laag keukenpapier, zodat ze mooi knapperig worden. Gooi de olie niet weg, maar laat die afkoelen en zeef ‘m. (Wat je teveel hebt kun je bewaren om te wokken, kip te bakken of door de salade)
  2. Snijd de overige sjalot ook in dunne ringetjes en leg ze 10 minuten in een bakje water (dat maakt de rauwe ui iets zachter van smaak).

Dressing:

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een ruime schaal.
  2. Meng de witte kool, de rauwe sjalotten, ringetjes chilipeper en de kip door de dressing en laat 10 minuten staan. 
  3. Hak ondertussen de koriander en munt fijn en maal de pinda’s tot een fijn poeder in een vijzel of keukenmachine.

Recept gelezen in Culy.


Geen opmerkingen: