Iedereen schijnt heerlijke speklapjes te kunnen bakken. De een op hoog vuur, de ander juist op laag vuur, maar het lukte mij maar niet ze zo te krijgen dat ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn en niet uitgedroogd of knoerthard. Met deze twee recepten worden ze gegarandeerd verrukkelijk. De eerste methode komt uit de keuken van Sylvia Witteman uit de Volkskrant. De films Soof zijn losjes op haar columns gebaseerd.
Speklapjes uit de Volkskrant, van Soof dus
Ingrediënten:
Ingrediënten:
1 kilo biologische speklapjes
olijfolie om te braden
verse tijm en rozemarijn
3 tenen knoflook
Bereiding:
Meng een halve deciliter olijfolie met de fijngesneden kruiden en knoflook.
Bak de lapjes op een hoog vuur in een beetje olijfolie even bruin.
Smeer ze daarna (!) goed in met de kruidenolie, plus zout en peper.
Leg ze op het rooster in de oven en laat ze bij 180 graden in circa 20 minuten krokant uitbakken.
Vergeet niet de lekbak eronder te schuiven.
Vergeet niet de lekbak eronder te schuiven.
En de winnaar is: Speklapjes crisp and tender uit America's test kitchen
Recept favoriete speklapjes crisp and tender |
Ingrediënten:
Speklapjes ongemarineerd
water
peper en zout
peper en zout
Bereiding:
Leg de speklapjes naast elkaar in een koekenpan en giet er zoveel water over dat ze net onder staan.
Zet de pan op hoog vuur en draai zodra het water kookt het vuur terug naar middelhoog.
16 opmerkingen:
Ga ik ook eens proberen !
als je de Amerikaanse methode gebruikt, doe je zout peper en eventuele kruiden er dan op nadat ze gebakken zijn?
Gisteren heb ik ze met Chinese 5 kruidenpoeder gemaakt. Dat deed ik erop nadat het water verdampt was, dus ongeveer de laatste 5 minuten. Zout doe ik er meestal achteraf op.
Lekkerrrrrrrrr...
Oh ja?
JAAAAAAAAAAA, zo worden ze heeeeeeeeerlijk!
Bij mij zijn het BLEEKSCHETEN.
ondanks kruiden.
Dan heb je ze te vroeg uit de pan gehaald! Ik heb ze net nog gemaakt en de foto onderaan het bericht gezet. Ze waren mals van binnen en krokant van buiten. Ik gebruik altijd naturel speklapjes.
lekker zeker op deze manier proberen,gr lau
Ga ik zeker proberen
Ik doe dit tegenwoordig in de airfryer, (15-20 min.) geen olie of water toevoegen, ideaal! Geen gespetter, veel minder vet en (bijna) net zo krokant en lekker als die lapjes van Oma (iétsje droger), wel opletten dat ze niet té hard worden dus na 10 minuten even in het mandje omdraaien en de laatste 5 minuten regelmatig checken. Ik doe dit ook met braadworst en het lukt elke keer prima! Het opgevangen vet is prima te gebruiken als jus voor de stamp. Je kunt kiezen of je ze vooraf of achteraf even nog kruid. Ook het aanbraden van rollades, drumsticks en kippenpoten die ik in die Airfryer om ze daarna in de slowcooker of oven verder te garen. Je veegt met wat keukenpapier de airfryer zó weer schoon!
Gerard
Dank je. Ik ga het proberen!
Wat is kruidenolie???
De olie die je maakte, die in het recept staat.
Deze methode gebruik ik ook voor spare-ribs
Leg je ze dan ook in een enkele laag, of bovenop elkaar?
Een reactie posten