maandag 12 januari 2015

Warme rucolasalade met rode ui en spek van Jamie Oliver



Met dit weer heb je niet altijd zin in een frisse groene salade. Maar je wilt wel iets groens - dan is dit een alternatief.  Roep iedereen aan tafel en dien de salade gelijk op voordat ie zompig wordt.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 middelgrote rode uien
8 plakken pancetta of gerookte doorregen bacon
olijfolie
4 takjes tijm
zeezout
handje pijnboompitten
balsamicoazijn
Parmezaanse kaas

Bereiding:
  1. Schil 2 middelgrote rode uien en snijd deze doormidden en deze helften vervolgens in kwarten, zodat elke ui in acht stukjes verdeeld is.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en bak 8 plakken pancetta of gerookte doorregen bacon tot ze krokant zijn.
  3. Haal ze eruit, doe een paar flinke scheuten olijfolie in de pan en doe daar 4 takjes tijm, de uien en een flinke hand pijnboompitten met een snufje zout bij. Schud het om en bak het 5 minuten op een matige pit tot het gekarameliseerd en zoet is (niet zwart!). Doe de pancetta of bacon terug in de pan, schud het om.
  4. Gooi alles met vier flinke handenvol rucola, of andere lekkere sla, in een slakom. Besprenkel royaal met balsamicoazijn – dat vormt een natuurlijke dressing als het zich mengt met de olijfolie. Serveer het met wat geschaafde parmezaanse kaas eroverheen – daar kun je een aardappelschiller voor gebruiken.


2 opmerkingen:

Clementine zei

Restje lardo colonnata gebruikt ?

Jannie zei

Nee, die vind ik te lekker, die eet ik gewoon op warm gegrild brood en dan nog even onder de ovengrill.