zondag 28 juni 2015

Bavette bij Lidl


Je ziet het hier maar zelden of nooit: bavette. In Frankrijk staat het standaard op het bistrot menu en het ligt in elke supermarkt. Land van herkomst: Nederland. Ik vind het lekkerder dan biefstuk. Het Nederlandse woord is vang.

Nu, in de Franse week liggen de bavettes bij Lidl, en er gaat zo te zien maar weinig af, De mensen weten niet wat ze missen. Als je Nederlandse recepten zoekt staat er meestal dat je het vlees moet stoven. Zonde. Even om en om bakken of grillen en dat is alles.

Het klassieke bistrotrecept is met sjalottensaus:

Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
1 verpakking bavette van ruim 300 gr
50 gr sjalotten
25 gr boter
peterselie
sap van 1/2 citroen
peper en zout

Bereiding:

  1. Begin met de beurre Maître d'hôtel: meng 20 gr zachte boter met fijngehakte peterselie en een kneepje citroensap. Maak een rolletje in aluminiumfolie en leg in de diepvries.
  2. Snij de sjalotten in dunne plakjes, (met de mandoline) en smoor ze zachtjes in een steelpannetje met een klontje boter tot ze heel zacht zijn. Voeg een scheut witte of rode wijn toe als ze te droog koken.
  3. Haal de bavette tijdig uit de ijskast. Verhit de pan op hoog vuur tot loeiheet en schroei de bavette om en om dicht. Reken 1 tot 3 minuten. Houdt de bavette warm onder folie en laat .(eventueel in een lauwe oven) rusten.
  4. Dien het vlees op met de boter, de sjalottensaus en frieten. Bestrooi met peper, zout en peterselie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten