maandag 8 juni 2015

Tau sie kai (kip in zwarte bonensaus)




Wat doe je met die groene paprika die overblijft als je zo'n zak stoplichtpaprika's koopt? Je wilde alleen de gele, de rode komt wel op, maar die groene? Die wanhopige vraag werd ook in NRC koken gesteld. Een antwoord intrigreerde mij: maak er tau sie kai van. Ik vond het recept op een Surinaams blog, maakte het, at het en vond het erg lekker. Toen drong het tot me door: ik ken het woord als taotjo, sojabonensaus.


Ingrediënten:
2 stuks kippendijen (ontbeend)
1 groene paprika
1 rode paprika
1 gele paprika
1 ui (fijngesnipperd)
5 tenen knoflook (fijngesnipperd)
1 eetlepel verse geraspte gember
1 theelepel umami (Ve-tsin, optioneel)
1 rode chili peper (in schuine ringen gesneden)
2 eetlepels zonnebloemolie
1,5 eetlepel zwarte bonensaus
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel maizena
4 eetlepels water
1 theelepel basterdsuiker

Bereiding:


  1. Snijd de filet in blokjes van 3-4 cm. Wrijf het vlees in met zout en azijn en spoel deze schoon. Zet apart. Doe in een schaal de maizena en het water, en maak hier een dun papje van. Zet apart.
  2. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de pitten en steel. Snijd ze in blokjes van 3 cm. 
  3. Zet een wok op het vuur en verhit daar de zonnebloemolie in. Doe de kip in de wok en roerbak gedurende 5 minuten op hoog vuur (mocht het zijn dat het rond dit stadium begint vast te plakken aan de wok, dan kun je een scheutje water erbij doen).
  4. Doe vervolgens de ui, knoflook, geraspte gember, peper en zwarte bonensaus erbij. Roerbak gedurende 3-4 minuten. 
  5. Doe vervolgens de paprika, sojasaus, ketjap, suiker en umami erbij en wok samen met de andere ingrediënten gedurende 3 minuten. Doe als laats het maizenapapje erbij en wok totdat er een dikke saus ontstaat. Serveer dit gerecht met witte rijst of gebakken rijst.
Gelezen op het blog ReyLeys


Geen opmerkingen:

Een reactie posten