zaterdag 27 juni 2015

Kip-kerriesoep




Niet voor niets is de kip-kerriesalade favoriet in Nederland. Kip-kerrie is gewoon een lekkere combinatie, zoals in deze soep.
Voor mensen zoals ik, die meer thuis zijn in de Chinese of Thaise keuken dan in de Indonesische keuken, heb ik de Nederlandse namen bij de ingrediënten geschreven. Dit om te voorkomen dat je specerijen koopt die je achteraf al in je keukenkastje of diepvries hebt liggen. Dank aan het onvolprezen werk van Robin van de site Aziatische-ingrediënten.nl.


Ingrediënten:
1¼ liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
2 flinke kippenbouten (zonder vel) 
2 schijfjes gemberwortel of 1 theelepel djahe
1 serehstengel (citroengras), het gekneusde dikke uiteinde, of 1 theelepel poeder
2 djeroek-poeroetblaadjes (limoenblad, kafferlimoen blaadje, citroenblad, bai makrut)
1 à 2 lomboks (rode pepers) of meer naar smaak
3 kemirienoten, fijngehakt (te vervangen door macademia noten)
½ eetlepel (zonnebloem)olie
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel)
1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
blikje kokosmelk of 50 g santen (van een blok), verkruimeld
2 eetlepels ketjap

Bereiding:
  1. Breng de bouillon met de kippenbouten, gember, sereh en djeroek poeroet aan de kook. Laat de kip met het deksel op de pan 45 minuten zachtjes koken. 
  2. Snijd de lomboks overlangs doormidden, verwijder desgewenst de zaadjes en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Rooster de noten even in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag. 
  3. Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en roerbak de ui, knoflook, lombok, kemirie, koenjit, djinten en ketoembar 1 minuut; neem de pan van het vuur. 
  4. Schep met een schuimspaan de kip, gember, sereh en djeroek poeroet uit de bouillon. Laat de kip iets afkoelen, verwijder de botten en snijd het vlees in stukjes; doe het vlees terug in de bouillon. 
  5. Roer de santen of kokosmelk  en het uimengsel door de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat hem zachtjes door en door heet worden. Roer de ketjap erdoor.




Recept gebaseerd uit 'Kook ook Indonesië.'











2 opmerkingen:

  1. Beetje raar misschien, maar ik kan mij voorstellen dat dit ook heel lekker is met een bol wat kleffe rijst erin.
    Is het handig om ui, knoflook, lombok, kemirie, koenjit, djinten en ketoembar tot een pasta te malen (evt met wat olie) en daarna licht te bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat vond ik ook al, rijst. Ik miste al iets stevigs in de soep en een bol rijst lijkt me lekkerder dan losse rijst. Verder ben ik geen expert in boemboes, dus heb ik gewoon het recept aangehouden.

    BeantwoordenVerwijderen