woensdag 2 september 2015

Smashed komkommers met limoenyoghurt, spicy honing en croutons van sesam soepstengels






Komkommers pletten in plaats van snijden geeft ze een ruw oppervlak zodat de dressing beter intrekt. In deze salade van het Manhattan restaurant in de East Village Superiority Burger, is de komkommer gebonden in een romige limoenyoghurt. Chef-kok Julia Goldberg die de dressing bedacht, noemt hem ‘fel zuur’. Het is een geweldige combinatie, de zoete hitte van de chili-honing en crunch van de soepstengels maken elke hap interessant. In het restaurant wordt nootachtige bruine rijst toegevoegd voor nog een andere dimensie in smaak en textuur.

Ingrediënten:
2 komkommers
Zout
Suiker
Voor de dressing:
½ kopje yoghurt Griekse stijl
Vers geraspte schil en sap van 1 limoen
1 el rijstazijn
2 el extra vergine olijfolie
¼ tl zwarte peper
Voor de spicy honing:
½ tl hete chilisaus of meer naar smaak
1 el honing
Garnering:
2/3 kop licht gekneusde sesam soepstengels 
(doe de stengels in een plastic zak en verkruimel ze tot croutons)
4 lente-uitjes, fijngesneden of sjalot
Olijfolie

Bereiding:
  1. Snijd de komkommer in stukken van ongeveer 10 cm. Snijd elk stuk in de lengte doormidden. Leg de stukken met de snijkant beneden op het werkblad en klop er stevig met een deegroller of platte kant van een groot mes op, tot de komkommer begint te barsten. Breek of snijd ze diagonaal in stukjes. Leg de stukjes  komkommer in een zeef en meng met zeezout en een snuf suiker. Leg er een bord op met een gewicht, bijv. een blik of pak melk, en plaats de zeef in een kom. Laat 15 tot 30 minuten op het aanrecht uitlekken, of maximaal 4 uur in de koelkast.
  2. Maak de dressing: meng in een schaaltje de yoghurt, limoenschil en sap, azijn, olijfolie, ½ tl zout en de peper. Dit mengsel  moet fel zuur en behoorlijk  zout zijn; voeg zout en azijn toe indien nodig. Koel bewaren.
  3. Pikante honing: roer de honing met de hete chilisaus tot een gladde massa.
  4. Croutons: gril de stukjes stengels onder de gril of in een droge koekenpan. Besprenkel met olijfolie en roer af en toe tot ze goudbruin en krokant zijn.
  5. Serveren: schud het vocht uit de stukken komkommer en doe ze over in een schaal. Besprenkel licht met olijfolie en meng. Voeg de lente-ui toe en de helft van de dressing en roer voorzichtig om. Voeg meer dressing toe tot alle stukjes bedekt zijn met de dressing, maar er niet in ‘verzuipen’.
  6. Dien meteen op. Schep per portie een grote lepel komkommer in een kom, besprenkel met de pikante honing en bestrooi met een handvol croutons.
Recept uit de NewYork Times Julia Moskin


Geen opmerkingen: