dinsdag 15 september 2015

Garnalen in paneerlaagje en salade

Ingrediënten voor 4 personen:
20 of 24 grote garnalen (maat 16/20), gepeld  en schoongemaakt
1 groot ei
1 kleine knoflookteen
¼ tl zout
¼ tl gemalen zwarte peper
1 el peterselieblad
3 sneden witbrood, gemalen in de keukenmachine (1/2 cup)
2 el neutrale olie
1 el roomboter

Salade
Waterkers of veldsla
1 el sherry-azijn
3 el walnoot- of olijfolie
¼ tl zout
¼ tl gemalen zwarte peper

Bereiding:
Snijd ongeveer 1 cm van de staartjes van de garnalen af en doe deze samen met de 4 kleinste garnalen in de kom van de keukenmachine. Voeg het ei, de knoflook, zout en peper toe en laat de motor 20 seconden draaien. Duw de pasta met een spatel naar beneden, voeg de peterselie toe en laat de motor nog 15 tot 20 seconden draaien, tot een stevig en glad mengsel. Schep de mousse in een kom. Je hebt nu ongeveer 1 (cappuccino)kop.

Verdeel nu de overige  garnalen in 4 porties. Leg ze per 4 of 5 stuks tegen elkaar op een bord (zoals je ze aan een stokje zou rijgen). Leg  een rijtje van 4 of 5 garnalen op je handpalm.  Bestrijk de portie met ongeveer 1,5 el van de garnalenmousse. Bestrooi met het brood-paneermeel en druk de kruimels zachtjes in de mousse. Leg ze op vershoudfolie.  Met een spatel draai je de  garnalenkoekjes om en bestrijk je de andere kant eveneens met de mousse en de broodkruimels. Dek af en bewaar in de koelkast.

Verhit de olie en de boter in  een koekenpan tot het dampt. Leg voorzichtig de garnalenkoekjes in de pan en bak ze zachtjes 3 minuten, of tot goud bruin. Draai ze heel voorzichtig en bak ze nog 3 minuten aan de andere kant. Doe een deksel op de pan en zet apart.

De salade:

Verwijder de wortelaanzet van de waterkers. Meng de sherry-azijn, olijfolie, peper en zout in een schaal. Net voor het opdienen de waterkers bijvoegen en goed omscheppen. Verdeel de salade over de borden en leg er een door midden gesneden  garnalenkoekje op.

Was wel lekker.

Recept uit Essential Pepin. Hier staat het filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten